Novosti

Novitet: Aprilia RSV4 R FW-GP

Aprilia RSV4 FW GP 1

RSV4 dobiva MotoGP agregat s pneumatskim upravljanjem ventila i 250 KS. I (ne) možete ga kupiti.

Aprilia je prošle godine pokrenula Factory Works projekt u kojem kupcima koje ne zanima vožnja cestom, već jurnjava natjecateljskom stazom (ili samo skupljanje skupocjenih motocikala) nudi natjecateljske verzije modela RSV4 R usklađene sa Superstock ili Superbike pravilima. Za 2017. idu korak dalje i nude skoro pa MotoGP motocikl.

Naime, RSV4 RF FW-GP ima V4 agregat modificiran po uzoru na stroj koji se ugrađivao u njihov MotoGP motocikl RS-GP 15. To znači da umjesto standardnih 78 mm, ovaj agregat ima provrt od 81 mm, što je maksimum za MotoGP motocikle. No, najspektakularnija preinaka je ugradnja sustava pneumatskog upravljanja ventilima, koji omogućuje da se koljenasto vratilo zavrti do neslućenih visina. Iz Aprilije obećavaju da taj agregat istiskuje više od 250 KS.

Uzmemo li u obzir da je njihov MotoGP motocikl RS-GP 15 svoje korijene vukao iz tvorničke Superbike verzije modela RSV4, dolazimo do zaključka da RSV4 R FW-GP doista ima MotoGP pedigre. A ako vas u svemu tome brine koliko bi to moglo koštati, onda spadate u red onih koji si ga ionako ne mogu priuštiti.

Aprilia i inače tetoši klijentelu Factory Works programa, pa tako kupac FW-GP modela ima otvorenu liniju komunikacije s inženjerima Aprilia Racinga, ima pravo na kožni kombinezon u bojama Aprilia Racinga, te „padock pass“ za jedan cijeli MotoGP vikend. No, najveća je perverzija da će svaki put kad odluči provozati pokoji krug sa svojim FW-GP-om imati pravo pozvati tvorničkog inženjera, čisto da mu podesi povrat na stražnjem amortizeru ili kočenje motorom ili prebaci na onu „jaču mapu koju zna da imaju“. Ili već podesi koju drugu sitnicu što priječi škembastog fond menadžera s kravatom da izvuče maksimum iz pišljivih 250 KS i postane svjetski prvak. Evo samo što nije.

rsv4fwgp 34dx MOD 1

fbmp ytmp imp