Novosti

Novitet: Ducati 1299 Panigale R Final Edition

1 1299 Panigale R Final Edition 03

209 KS, 190 kg i 319.990 kuna! Posljednji Panigale i zadnji V2 superbike prije nove V4 ere.

Iako to iz Ducatija nisu to baš i izrijekom potvrdili, 1299 Panigale R Final Edition bi trebao biti njihov posljednji superbike model s V2 strojem. Za očekivati je da će već ove jeseni predstaviti potpuno novi cestovni motocikl s V4 agregatom, čija bi natjecateljska verzija od 2019. trebala nastupati i Superbike prvenstvu.

Po pitanju sastavnih komponenti Final Edition je negdje na pola puta od standardnog Panigalea R (s agregatom od 1.198 ccm) i skupocjenog karbonskog modela 1299 Superleggera. Od Superleggere preuzima tek u sitnim detaljima drugačiji V2 agregat od 1.285 ccm, pri čemu je to što se umjesto 215 deklarira 209 KS posljedica nove metode mjerenja snage. Kao i kod Superleggere, cijela priča završava s dvostrukim Akrapovič ispušnim sustavom u stilu tvorničkog motocikla za Superbike prvenstvo.

Najveća razlika u odnosu na Superleggeru je u tome što Final Edition nema karbonski monocoque, stražnju vilicu i kotače. Umjesto toga ima lagani aluminijski monocoque kojeg dijeli sa standardnim Panigaleom R, baš kao i Öhlins ovjes. Tricolore kombinacija boja je slična onoj s kojom tvornički vozači Ducatija jure na Superbike vikendu u Laguna Seci, u sklopu kojeg je Final Edition i predstavljen.

S deklariranih 190 kg, 1299 Panigale R Final Edition je za 12 kg teži od Superleggere. Isto tako, dok je proizvodnja Superleggere ograničena na 500 komada, Final Edition modeli će se proizvoditi tako dugo dok za njih bude interesa, pri čemu će svaki primjerak imati svoj redni broj, a paprena cijena će se pobrinuti za to da ta numera ipak ne bude prevelika (na gornjem mostu su zasad predviđene samo tri znamenke). Uglavnom, 1299 Panigale R Final Edition može biti vaš za 319.990 kuna, što je još uvijek, vjerovali ili ne, upola manja svota od one koju bi morali izbrojati za model 1299 Superleggera.

Više konkretnih detalja o ovom motociklu pročitajte u nadolazećem novom broju Moto Pulsa, a u međuvremenu svakako razgledajte doista brojne fotografije u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp