Novosti

Noviteti: Triumph Scrambler 1200 XC & XE

Scrambler 1200

U poplavi retro terenskih modela, Scrambler 1200 se ističe pravom off-road koncepcijom, posebno u XE verziji.

Raznih scramblera u novije vrijeme nije nedostajalo, no izuzmemo li Ducati Scrabler Desert Sled, sve se svodi na šminku i u toj retro populaciji nije bilo pravog terenca. Zato bi Triumph s novim Scramblerom 1200 trebao vratiti ovu klasu na pravi put, izvan utabanih staza.

Oznaka 1200 pokazuje da je riječ o tekućinom hlađenom dvocilindričnom agregatu, koji se u različitim specifikacijama već neko vrijeme ugrađuje u retro modele ovog proizvođača. U ovom slučaju je sa solidnih 90 KS pri 7.400 o/min i 110 Nm pri 3.950 o/min negdje na pola puta između klasičnih i custom Bonneville modela te retro-sportskih Thruxtona.

No, terenska koncepcija je ono što Scrambler 1200 razlikuje od ostalih Triumph retro modela, kao i od ostalih scramblera. U ponudi su dvije verzije, obje s potpuno podesivom Showa prednjom vilicom i posebnim Öhlins stražnjim amortizerima s dvostrukim oprugama. Pritom Scrambler 1200 XC nudi umjerenih 200 mm hoda na oba kraja, dok se XE, zahvaljujući dužoj prednjoj i dužoj aluminijskoj stražnjoj vilici, može pohvaliti hodom kotača od 250 mm. Priču o pravim off-road afinitetima potvrđuje i to što oba modela imaju prednju gumu dimenzija 90/90-21, dok je straga „civiliziranija“ guma dimenzija 150/70-17.

Oba modela u seriji dolaze s novom generacijom TFT instrumenata, kontrolom proklizavanja, beskontaknim ključem, LED svjetlima, USB utičnicom, tempomatom, Brembo radijalnim kliještima, kliznom spojkom... Izuzmemo li duži hod ovjesa, XE verzija je poželjnija i na ime toga što u seriji dolazi s „pametnim“ ABS-om, grijanim ručkama i šestim (Off-Road Pro) načinom rada elektronike.

XE dolazi u plavoj ili bijeloj boji, obje s crnim trakama na bočnim stranicama rezervoara, dok je slabije opremljen XC dostupan u maslinastoj ili crnoj boji. Za dodatne fotografije bacite pogled u donju galeriju.

fbmp ytmp imp