Novosti

Top 5 koncepata za 2019: #2 – Harley-Davidson „Streetfighter“

H D Streetfighter 2

Sportski naked iz Harley-Davidsona? Što je sljedeće? Putni enduro? Pa, zapravo jest. Šteta što ćemo se morati strpjeti do 2020.

Kako se godina bliži kraju, tako je vrijeme i za svođenje računa. Top 9 noviteta za 2019. smo već odavno izabrali, a sada je vrijeme da izaberemo i pet najboljih koncepata predstavljenih tijekom 2018, pri čemu smo prednost dali onim kreacijama za koje se utemeljeno nadamo, ili znamo, da će jednog dana, u skoroj budućnosti, biti predstavljeni i u serijskom izdanju.

 

H-D Streetfighter- dizajn 4/5, inovativnost 3/5, tehnika 4/5, vjerojatnost serijskog modela 5/5

S jedne strane, Harley-Davidson je u problemima zbog kroničnog pada prodaje u SAD-u. S druge strane, Harley-Davidson nikad nije bio propulzivniji. Nove modele (doduše, nerijetko su to i samo nove varijante) izbacuju kao na traci, a ne prestaju šokirati ni najavama ulaska u potpuno nove segmente.

Tako bi tijekom 2019. u prodaju trebao krenuti električni LiveWire, dok 2020. očekujemo sportski naked na bazi koncepta radnog naziva Streetfighter te blago rečeno neobičan avanturistički model Pan America. Oni neće biti pokretani elektromotorom, nego potpuno novom i naprednom generacijom tekućinom hlađenih V2 agregata, a mi ćemo u ovom izboru ipak prednost dati Streetfighteru. Jednostavno zato jer nam se više sviđa Pan Americe, a i obećava više zabave.

Istina, da ga predstavi neka japanska ili europska marka, rekli bi da je riječ o modernom, ali i konvencionalnom sportskom nakedu. Ne bi u njemu vidjeli ništa inovativno. No, budući da dolazi iz redova (dosad) konzervativnog Harley-Davidsona, možemo zaključiti da Streetfighter predstavlja kvantni skok, ne samo po pitanju tehnike i dizajna, nego i po načinu razmišljanja i poimanja motocikla.

Serijska inačica Streetfightera bi trebala biti predstavljena tijekom 2020., prvo u verziji 975, ali kasnije i kao 1250, pa čak i 500. Na toj platformi bi trebalo zaživjeti čak 9 modela, među kojima očekujemo i neku pristupačniju verziju nakeda, ali i kakav šminkerski café racer. A nadamo se da je i sve to samo početak. I to ne početak kraja, kako bi to možda zaključili uvijek skeptični tradicionalisti, nego početak nove i uzbudljivije ere Harley-Davidsona.

H D Streetfighter 1

fbmp ytmp imp