Novosti

Novitet: Zero SR/F

Zero SRF 0

Zero je učinio veliki iskorak. Ovaj električni motocikl ima 110 KS i dobro izgleda. No, je li to ona električna revolucija koju smo čekali?

Čini se da ipak ne. Spomenut ćemo samo dvije brojke koje potvrđuju da Zero SR/F ne rješava dva najveća problema motocikala na baterije. Dakle, novi SR/F dolazi s autonomijom od 157 i košta 23.090 eura (u Belgiji). Prva brojka je još uvijek relativno mala i izmjerena po EU standardima, a druga vrijednost je prevelika i za EU standarde. Čak i ako je na domicilnom tržištu SAD-a za skoro 10 tisuća dolara manja od one za Harley-Davidson LiveWire.

Ali ima tu zanimljivih pomaka unaprijed. Tako se, navodno, baterije od 14,5 kWh za 4 sata napune do 95%, a za još pola sata ćete ih napuniti do vrha. Nije treptaj oka, ali je bitno brže od skoro 10 sati koliko treba SR i DSR modelima s baterijama istog kapaciteta. A ako doplatite za brzi punjač, onda su pune za manje od 2 sata.

A sad na onaj uzbudljivi dio. Dok SR i DSR modeli imaju vršnih 69 KS, novi SR/F ima 110 KS, dostatnih za 200 km/h. No, to je vršna vrijednost, koju možete koristiti samo kratko vrijeme prije ulaska u „safe mod“ kako bi se spriječilo pregrijavanje zrakom hlađenog elektromotora. Dugotrajno održivi maksimum su 54 KS i 177 km/h. S time da vršnih 190 Nm garantira žestoka ubrzanja.

SR/F ima potpuno novi čelični okvir, koji je uz to i rešetkaste konstrukcije. Na njega se nadovezuje Showa ovjes, što također predstavlja napredak za Zero, baš kao i ugradnja Bosch sigurnosnih pomagala, dok kočnice i na ovako skupom modelu potpisuje J-Juan. Sve to teži sasvim prihvatljivih 220 kg.

No, dizajn je ono što posebno veseli. Za razliku od diskretnog SR-a, novi SR-F se razbacuje svojim dobrim izgledom. Konačno ima i LED svjetla, ali je i cijeli dizajn mišićaviji i skladniji od onog na što smo kod Zero modela dosad navikli. SR-F dodatno promotrite u donjoj galeriji.

 

Motorcycle rental:
rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp