Novosti

Ništa cesta, samo pista: Yamaha R1 GYTR

2023 Yamaha YZF1000R1GYTR EU Primer White Static 001 03

R1 GYTR ima obilje dijelova iz Yamahina kataloga za prave trkače, a ako baš želite Superbike doživljaj, tu je i R1 GYTR Pro.

Bijele oplate i rep, plavi rezervoar i spremnik goriva, obilje provjerenih Yamahinih trkaćih dijelova iz GYTR kataloga i nemogućnost da se registrira za cestu. Princip je to koji već vrijedi za R6 GYTR, a od 2023. će se primjenjivati i na modelu R1 GYTR. Dakle, od standardnog R1, koji je homologiran za cestu, ovakav se „neprilagođeni“ R1 GYTR razlikuje po Akrapovič ispušnom sustavu natjecateljskih specifikacija te drugačijoj elektronici, koja uključuje i programibilnu GYTR upravljačku jedinicu, a tu su i drugačiji lanac i lančanici, drugačije radijalne čeljusti i Brembo kočione pločice, natjecateljski upravljač, sjedalo i rep motocikla, već spomenute bijelo obojane plastične oplate, koje su aerodinamičnije te opremljene natjecateljskim vjetrobranom i još brojne druge „racing“ sitnice.

2023 Yamaha YZF1000R1GYTR EU Primer White Static 006 03

A oni najzahtjevniji mogu naručiti i hrpu dijelova iz GYTR Pro asortimana, u kojem se nalaze i takve komponente kao što su natjecateljska stražnja vilica, karbonske oplate, karbonski nosač stražnjeg kraja, još naprednija Marelli elektronika, veći i niže pozicioniran spremnik goriva, natjecateljski instrumenti i još štošta drugo. Sve to na tragu motocikla za Superbike prvenstvo, za koje vam preostaje još samo frizirati agregat, ojačati okvir i staviti Öhlins natjecateljski ovjes.

2023 Yamaha YZF1000R1GYTR EU Primer White Static 002 03

Iako nema svjetla, pokazivače smjera i slične stvari, za R1 GYTR se deklarira 201 kg, kao i za cestovni R1, dok se za četverocilindrični agregat s asimetričnim intervalima paljenja tvrdi da je snažniji od serijskog, bez da se specificiraju konkretne brojke. E sad, Yamaha je R6 Race, pa onda i R6 GYTR, namijenjene isključivo natjecateljskoj stazi, predstavila tek kad je prestala nuditi standardni cestovni R6, koji je homologiran za cestu. Hoće li ista sudbina zadesiti i cestovni R1? Hoće li i u tu cestovni model, koji se može registrirati, ispasti iz ponude? Lako moguće, iako postoji jedna bitna razlika. Dok agregat standardnog R6 više nije zadovoljavao eko norme, agregat standardnog modela R1, koji je homologiran za cestu, ispunjava Euro5 kriterije.

2023 Yamaha YZF1000R1GYTR EU Primer White Static 005 03

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp