Motosport

SBK: Dominacija Sykesa i Kawasakija

02 Aragon Sykes GB47752

Dvostruka dvostruka pobjeda Kawasakija u Aragonu dovela je do značajnih promjena u ukupnom poretku. No, sezona je tek počela.

 

Savršen dan za Kawasaki. Prvo i drugo mjesto u kvalifikacijama Tom Sykes i Loris Baz pretvorili su u dvostruku pobjedu u obje utrke. Ipak, scenarij je bio donekle različit i primjetno napetiji u drugoj utrci.

 

Po hladnijem jutarnjem vremenu, Sykes je u prvoj utrci na stazi Aragon jednostavno briljirao i pobijedio s 4 sekunde prednosti u odnosu na timskog kolegu Baza. Doduše, činilo se da će Baz završiti kao treći, no u posljednjem je krugu ispred njega pao Davide Giugliano s tvorničkim Ducatijem i na kraju završio kao 8. To je otvorilo put da se Jonathan Rea s Hondom popne na najnižu stepenicu pobjedničkog podija, dok su daleko iza njih poredak prve petorice zaokružili Davies (Ducati) i Laverty (Suzuki). Istovremeno, Guintoli je s Aprilijom završio kao 6., no svejedno je u provizornom ukupnom poretku držao prvu poziciju.

 

Sykes je s Kawasakijem slavio i u drugoj utrci, no na toplijem asfaltu je imao problema s gumama tako da nije sve prošlo glatko. Dugo se borio s timskom kolegom Bazom i Melandrijem na Apriliji, što je kulminiralo višestrukim međusobnim pretjecanjima u završnim krugovima. Presudila je greška Melandrija na kočenju u posljednjem krugu, tako da je ciljem prvi prošao Sykes, drugi Baz, a treći Melandri s manje od pola sekunde zaostatka za pobjednikom. Guintoli je s drugom Aprilijom završio kao četvrti, Rea s Hondom peti, dok se Laverty osvojenim 6. mjestom stabilizirao na 6. mjestu i u ukupnom poretku.

 

I u klasi Supersport je slavio Kawasaki, dakako onaj u rukama Kenana Sofuoglua, koji se sve do 12 kruga ozbiljno mučio s Michael Van den Markom (Honda), Kev Coghlanom (Yamaha) i Julesom Cluzelom, koji je na prvoj utrci sezone pobijedio s MV Agustom. No, onda su u tom 12. krugu nakon međusobnog sudara pali Coghlan i Cluzel, zbog čega je morao ozbiljno prikočiti i Van den Mark, što je Kenanu Sofuogluu olakšalo put do pobjede . Daleko iza Van den Marka treće mjesto je prigrlio Marino na Kawasakiju, četvrti je bio Zanetti na Hondi, dok se ranije spomenuti Coghlan uspio vratiti na stazu i završiti kao 5., što mu je bilo taman dovoljno da zasjedne na vrh poretka.

 

Dolje niže možete pogledati kompletne rezultate sa sve tri utrke.

 

Trenutni poredak:

 

Superbike
1. Sykes – Kawasaki – 75 bodova
2. Baz – Kawasaki – 71
3. Guintoli – Aprilia – 64
4. Melandri – Aprilia – 49
5. Rea – Honda - 48

 

Supersport
1. Coghlan – Yamaha – 31 bod
2. Marino – Kawasaki – 29
3. De Rosa – Honda – 26
4. Sofuoglu – Kawasaki – 25
5. Cluzel – MV Agusta - 25

fbmp ytmp imp