Motosport

SBK: Odličan početak Superbike sezone

Phillip Island Rea GB

Pobjedama Reae s Kawaskijem i Haslama s Aprilijom nova je Superbike sezona krenula na najbolji mogući način. Dijelile su ih samo stotinke.

 

Ako je suditi po prvim utrkama u Phillip Islandu, što zbog specifičnosti te staze, doduše, i nije baš zahvalno, nova Superbike sezona bi doista mogla dobrano izmiješati karte. Vidljivo je to i po trojici vozača koji su u obje utrke stajali na postolju, a koji prošle godine nisu bili uključeni u napetu borbu za naslov prvaka.

 

Jonathan Rea je svoju prvu utrku za Kawasaki odradio u vrhunskom stilu. Praktično cijelo vrijeme je bio u vodstvu, da bi ga onda u zadnjem krugu obišao Haslam, kojem je to također bila prva utrka za Apriliju. Ipak, Rea se nekoliko zavoja prije kraja hrabro progurao u vodstvo i tu ostao do ciljne crte, iako se Haslam zavukao u njegovu zavjetrinu i prošao ciljem samo nepune 4 stotinke sekunde kasnije. Haslamov uspjeh je utoliko veći što je sredinom utrke izletio sa staze u brzom zavoju, ali mu je nekako uspjelo izbjeći pad i vratiti se na stazu. Niti pola sekunde nakon Reae i Haslama ciljem je prošao Davies i osvajanjem trećeg mjesta dao naslutiti da se Ducati vraća u sam vrh.

 

Druga utrka je donijela borbu iste trojice vozača, ali i još napetiji rasplet situacije. Haslam je s Aprilijom u posljednji krug ušao kao vodeći, da bi ga Rea ponovo nadmudrio u istom zavoju kao i u završnici prethodne utrke. No, kroz brzi zadnji zavoj Haslam je ovaj put uhvatio još bolju zavjetrinu i u doista posljednji tren prestigao Reau, pobijedivši s razlikom od točno jedne stotinke sekunde. Ključnim se pokazalo što se nakon izlaska na ravninu Rea s Kawasakijem povukao u lijevo i pomalo dijagonalno krenuo prema ciljnoj crni, dok je Haslam nastavio ravno i tako kraćim putem prvi dojurio do kockaste zastavice. Davies je s Ducatijem ponovo bio treći, ovaj put s manje od tri desetinke sekunde zaostatka.

 

Takvim razvojem događaja, Rea i Haslam su bodovno potpuno izjednačeni na vrhu, dok je Davies treći s 13 bodova zaostatka. Prošlogodišnji protagonisti borbe za naslov drže četvrto i peto mjesto u ukupnom poretku nakon ne baš uvjerljivih nastupa. Sykes je u prvoj utrci umalo bio izguran sa staze i na kraju završio kao 6., da bi u drugoj utrci iskoristio padove vozača ispred njega i završio 4. U obje utrke je za jedno mjesto slabiji od njega bio aktualni prvak Guintoli, koji je svoje prve nastupe za Hondu odradio ozlijeđen i pod injekcijama.

 

Svakako treba pohvaliti „rookie" vozače koji su impresionirali u svojim prvim Superbike nastupima. Torres je s Aprilijom u prvoj utrci završio kao odličan 4., samo 2 sekunde iza pobjednika, a činilo se da će isti rezultat ponoviti i u drugoj utrci prije nego je pao u vrlo brzom prvom zavoju. Isto tako, VD Mark je u prvoj utrci bio peti, da bi već u drugoj utrci nakratko osjetio kako je to biti u vodstvu, prije nego se s Hondom spustio na 4. mjesto, a onda i pao nekoliko krugova prije kraja. Tako ih je bodovno nadmašio Terol s Ducatijem, koji je u prvoj utrci bio 8., a u drugoj 6, dok je de Puniet, kao veteran među novajlijama drugu utrku završio kao solidan 7. i tako barem malo spasio loš vikend za Suzuki.

 

Od ostalih vozače treba spomenuti Camiera koji je u prvim nastupima s MV Agustom bio 10. odnosno 8., dok je Canepa bio blizu toga da EBR ubaci među prvih deset prije nego je pao u završnici prve utrke i teško ozlijedio gležanj. Privremeni povratnik Bayliss je u obje utrke bio među prvom desetoricom, no imao je problema s gumama što ga je koštalo postupnog pada u poretku, a u drugoj utrci je čak otišao i u boks na promjenu guma. Na kraju je osvojio samo 3 boda, no ostao oduševljen time što je i nakon 7 godina u mirovini gotovo jednako brz kao i oni na vrhu.

 

Klasa Supersport je prošla u znaku dominacije MV Aguste F3 675, kojoj je pripala dvostruka pobjeda, plus sedmo mjesto „privatnika" Baldolinija. Uglavnom, Cluzel je praktično cijelu utrku bio vodstvu, a leđa mu je čuvao (nije da je trebalo) timski kolega Zanetti. Skoro 10 sekundi iza Cluzela borbu za treće mjesto vodila su trojica vozača Honde, pri čemu je najspretniji bio Gino Rea ispred Smitha i Wilariota. Najbolji vozač Kawasakija bio je Sofuoglu koji je u ranoj fazi utrke produžio sa staze u prvom zavoju, nekako izbjegao pad i vratio se kao 19., da bi se u zadnjem krugu probio na 6. mjesto. Iduće utrke su za mjesec dana u Tajvanu.

 

TRENUTNI POREDAK:

Superbike:

1. L. Haslam – Aprilia – 45 bodova
2. J. Rea – Kawasaki – 45
3. C. Davies – Ducati – 32
4. T. Sykes – Kawasaki – 23
5. S. Guintoli – Honda - 20

fbmp ytmp imp