Motosport

Dakar 2017: Etapa #4 i #5: Price slomio nogu, Honda kažnjena

163516 Sam Sunderland KTM 450 RALLY Dakar 2017

Prošlogodišnji pobjednik Price je odustao, ali KTM vodi. Vozači Honde zaradili jednosatne kazne, 6. etapa otkazana!

Znalo se da će četvrta i peta etapa biti fizički iscrpljujuće i navigacijske izazovne, ali tko bi rekao da će već tako rano doći do dramatičnih prekretnica.

Etapa #4
San Salvador de Jujuy (Argentina) – Tupiza (Bolivija)
Ukupno: 521 km
Brzinski ispit: 416 km

Četvrta etapa je vodila iz Argentine u Boliviju preko visokih Anda, pruživši natjecateljima i zadovoljstvo prelazaka prvih pješčanih dina. Ali nisu svi uživali u toj ljepoti. Prošlogodišnji pobjednik Toby Price je na 371. kilometru brzinskog ispita ubilježio težak pad pritom i slomio nogu, zbog čega je svoj ovogodišnji nastup završio u helikopteru. Iako je nakon toga etapnu pobjedu odnio njegov kolega Walkner, dionice KTM-a nisu stajale baš najbolje. Naime, Španjolac Barreda je s Hondom bio tek neznatno sporiji od njega, tako da se dodatno učvrstio na vrhu ukupnog poretka, s više od 18 minuta prednosti u odnosu na Čileanca Quintanillu s Husqvarnom i više od 20 minuta prednosti u odnosu na spomenutog Austrijanca Walknera s KTM-om.

No, samo nekoliko sati kasnije situacija se okrenula na glavu. Kompletna tvornička momčad Honde, uključujući Barredu, dobila je kaznu od jednog sata zbog toga jer su nadolijevali gorivo izvan dozvoljene zone. To je automatski značilo da se 18 minuta prednosti Barrede odjednom pretvorilo u 42 minute zaostatka. To što su vozači Honde kažnjeni istog dana kad je KTM pretrpio težak udarac moglo bi dati šlagvorta teoretičarima zavjere. To više što je sportski direktor relija Marc Coma, kojeg uz KTM emotivno veže sitnica od pet zajedničkih pobjeda. U Hondi priznaju krivnju, ali tvrde da su za sve krive loše upute organizatora.

Inače, na četvrtoj etapi je bilo dosta odustajanja. Između ostalih, ubrzo nakon Pricea ozlijedio se i Botturi, tvornički vozač Yamahe, dok je njegov timski kolega Faggoter odustao zbog tehničkog kvara. Za utjehu, nakon korekcije vremena, De Soultrait je s privatnom Yamahom bio drugi najbrži, na etapi, dok su privatnici KTM-a Svitko i Farress Guell bili treći i peti najbrži.

Rezultati 4. etape (nakon korekcije zbog vremenskih kazni):
1. M. Walkner – KTM – 4h:57min.22sek
2. X. de Soultrait– Yamaha - +5.58
3. S. Svitko – KTM - +8.33
4. P. Quintanilla – Husqvarna - +9.22
5. G. Farres Guell – KTM - +10.24

Etapa #5
Tupiza – Oruro (Bolivija)
Ukupno: 692 km
Brzinski ispit: 447 km (skraćeno na 219 km)
Nakon svih tih odustajanje i kazni na 4. etapi, idući dan nije bio ništa manje dramatičan. Iako je zbog vremenskih neprilika otkazan drugi dio etape, na kojem su natjecatelje trebale čekati izazovne dine, i tih je 219 km bili sasvim dovoljno da se ponovo sve okrene na glavu.

Navigacija je ponovo imala važnu ulogu, a loše vrijeme je dodatno smanjilo vidljivost, pa je tako već nakon prva dijela brzinskog ispita velika većina viđenijih imena izgubila vrijeme na lutanje i traženje kontrolne točke. Činilo se da će Walkner s KTM-om do toga imati najviše koristi, no onda je i ona zalutao na 168. kilometru i potrošio više od pola sata da se vrati na pravi trag.

Jedan od rijetkih koji nije krivo skrenuo je njegov timski kolega Sam Sunderland, isti onaj Sam Sunderland koji je prethodnog dana lutao četvrt sata te se nakon toga požalio da je ove godine navigacija jednostavno preteška, a road-book nerazumljiv. I ne samo to, nakon tako kaotične pete etape, Sam Sunderland je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku. To je isti onaj Sun Sunderland koji u dosadašnja dva nastupa na reliju Dakar kraj pete etape nikad nije dočekao na nogama.

Prvi do njega bio je Goncalves na Hondi, ali on s vremenskom kaznom od prethodnog dana zaostaje više od sata i drži tek 10. mjesto u ukupnom poretku, a još koju minutu iza njega je prvi vozač Honde Barreda, još jedan od onih koji su na 5. etapi poprilično zalutali. Treći najbrži je bio Van Beveren, koji se s Yamahom odjednom probio na isto mjesto i ukupnom poretku.

AŽURIRANO: Dobar dio natjecatelja je zbog lošeg vremena zapeo na petoj etapi i kasnio na start idućeg dana. Osim toga, izvidnica je pokazala da je brzinski ispit 6. etape zbog jake kiše praktično neprohodan, pa je subotnji dio natjecateljskog programa otkazan. Trebao je to biti najduži brzinski ispit na ovom reliju. U nedjelju je predviđen dan odmora, tako da se akcija nastavlja tek u ponedjeljak.

Rezultati 5. etape:
1. S. Sunderland – KTM – 2h:21min.51sek
2. P. Goncalves – Honda- +7.07
3. A. Van Beveren – Yamaha - +7.29
4. J. Pedrero – Sherco - +9.40
5. F. Caimi – Honda - +12.13

Trenutni poredak nakon 5. etape:
1. S. Sunderland – KTM - 15h:22min.05sek
2. P. Quintanilla – Husqvarna - +12.00
3. A. Van Beveren – Yamaha - +16.07
4. G. Farres Guell – KTM - +20.57
5. M. Walkner – KTM - +29.01

fbmp ytmp imp