Motosport

Dakar 2017: Etapa #7: Honda nježno uzvraća udarac

meht dak17 brabec 7410 rz

Sva četiri vozača Honde među petoricom najbržih, no Sunderland je s KTM-om, zapravo, povećao vodstvo.

Nakon što je zbog obilnih kiša u Boliviji u petak brzinski ispit skraćen sa 447 na 219 km, subotnji brzinac je u potpunosti otkazan. Potom je uslijedio nedjeljni dan odmora, a iza toga sasvim modificirana 7. etapa s brzinskim ispitom skraćenim na samo 161 km. To znači da se u posljednja četiri dana skupilo jedva nekih 380 natjecateljskih kilometara, a već je najavljeno da će se zbog nabujale rijeke malo skratiti i osmi brzinski ispit, što sve bitno smanjuje manevarski prostor vozačima Honde da nadoknade jedan sat kazne, zarađen zbog toga što su tijekom četvrte etape točilo gorivo na krivom mjestu. Osim njih, iz istog je razloga kažnjen i slovački vozač Svitko, koji je prošle godine reli završio na drugom mjestu.

Etapa #7
La Paz – Uyuni (Bolivija) – modificirana etapa
Ukupno: 801 km
Brzinski ispit: 161 km

U osnovi, vozači Honde u drugom tjednu ovog relija moraju voziti na sve i ništa, a tako su očito i krenuli, pa su na 7. brzinskom ispitu odnijeli etapnu pobjedu i imali sva četiri tvornička vozača među petoricom najbržhi. Problem je bio samo u tome što je treći najbrži bio trenutno vodeći Sam Sunderland na KTM-u, što znači da je Goncalves, kao najbolje plasirani vozač Honde, uspio otkinuti samo 3 minute od više od sat vremena zaostatka. Još je gore prošao Barreda, načelno prvi vozač Honde, koje je tijekom tih 161 km svoj ionako preveliki zaostatak za Sunderlandom povećao za dodatne dvije minute.

Uglavnom, bila je to prva etapna pobjeda u karijeri za Hondina američka vozača Brabeca, koji je ujedno i šesti različiti pobjednik na isto toliko dosad održanih etapa. Kad je u pitanju sam vrh poretka, Quantinilla je s Husqvarnom bio tek osmi najbrži i tako izgubio skoro 6 minuta u odnosu na Sunderlanda, dok je ukupno trećeplasirani Van Beveren bio još koju sekundu sporiji, čemu je kumovao i pad tijekom kojeg je lakše oštetio svoju Yamahu. Pao je i dosad iznenađujuće brz De Soultrait s privatnom Yamahom, no i on se čini se izvukao bez posljedica, tako da mu je dobar plasman pokvarila samo kazna od 6 minuta.

Inače, da se organizator držao planirane rute i taj bio sedmi brzinski ispit vjerojatno bio otkazan. No, nedjeljni dan odmora je iskorišten da se osmisli potpuno novi brzinski ispit, koji je dobrim dijelom išao i rutom prethodno otkazanog šestog brzinca. To znači da su velik dio od tih 161 km natjecatelji odradili na otvorenom pješčanom terenu, bez nekih velikih dina, ali u pravom pustinjskom ugođaju, drugačijem tek po tome što se vozilo na više od 4.000 metara nadmorske visine. Ujedno, bio je to i prvi dio maratonske etape, što znači da natjecatelji na kraju dana nisu mogli računati na pomoć svojih mehaničara.

Rezultati 7. etape:

1. R. Brabec – Honda – 2h:02min.05sek
2. P. Goncalves – Honda- +1.44
3. S. Sunderland – KTM – + 4.43
4. J. Barreda – Honda - +6.51
5. M. Metge – Honda - +8.21

Trenutni poredak nakon 7. etape:

1. S. Sunderland – KTM - 17h:28min.53sek
2. P. Quintanilla – Husqvarna - +17.45
3. A. Van Beveren – Yamaha - +22.16
4. G. Farres Guell – KTM - +28.36
5. M. Walkner – KTM - +34.17
6. X. de Soultrait – Yamaha - + 44.33
7. P. Renet – Husqvarna - +1:02.37
8. P. Goncalves – Honda - + 1:05.22
9. J. Barreda – Honda - + 1:14.47
10. D. M. Duplessis – KTM - + 1:16.36

fbmp ytmp imp