Motosport

MotoGP: I KTM je dobio krila

176634 Bradley Smith Pol Espargaro KTM RC16 Austin 2017

Po pitanju rezultata još nisu poletjeli, ali su ipak dobili krila. Zasad samo aerodinamička i prilično diskretna.

Moramo priznati da se tome još nismo nadali. Mislili smo da imaju previše drugih problema da bi se već sada počeli baviti takvim finesama, ali KTM je već u Teksasu, na trećoj utrci sezone, predstavio RC16 sa spojlerima na obrazima.

Riječ je „izraslinama“ koje se sa svake strane središnje smještenog usisnika protežu prema šakama vozača. U odnosu na sva ostala dosad viđena rješenja, ovi nabori na KTM-u se nekako najmanje vizualno ističu, no istovremeno i djeluju poprilično oštri i kao takvi potencijalno opasni. Svejedno su dobili odobrenje, a Bradley Smith je odmah pohvalio njihovu učinkovitost, tvrdeći da motocikl čine, mirnijim, stabilnijim i sigurnijim. To je onaj isti Bradley Smith koji je prije godinu dana bio jedan od najvećih kritičara tadašnjih aerodinamičnih krilaca, tvrdeći da su preopasna i da stvaraju problematične turbulencije. No, vremena, krilca i ljudi se mijenjaju, pa tako i Smith, koji zna biti britak, a uz to je i odličan tehnički analitičar.

Time je zatvoren krug, odnosno KTM je posljednji koji je prikazao alternativu prošlogodišnjim i u međuvremenu zabranjenim stršećim krilcima na nosu. No, jedan dio MotoGP proizvođača još nije homologirao takve alternativne oplate s integriranim spojlerima, a većina ih s njima još nije nastupila na utrkama. Dakle, možda nas još uvijek čekaju iznenađenja, koja bi mogli vidjeti već na predstojećoj utrci u Jerezu. Riječ je o stazi na kojoj bi takva aerodinamička pomoć dobro došla, a tamo je Ducati nedavno testirao i svoju malo ublaženu „hammerhead“ varijantu, s rupama u „nosu“.

Inače, Smith je najavio da bi KTM u Jerezu mogao priječi na novu specifikaciju agregata. Čini nam se prebrzo da već sada izbace i „big-bang“ varijantu svog V4 stroja, no priča sa spojlerima na nosu pokazuje da se u Austriji radi punom parom. Uostalom, dosad su osvojili samo 3 boda.

176936 Pol Espargaro Bradley Smith KTM RC16 Austin 2017

fbmp ytmp imp