Motosport

MotoGP: Pobjeda Pedrose, uskrsnuće Lorenza

Jerez 17

Pedrosa je u Jerezu zasluženo pobijedio, a Lorenzo dohvatio prvi podij s Ducatijem. Rossi u problemima, ali i dalje vodi u ukupnom poretku,

Na izlizanom i svaku minutu sve toplijem asfaltu u španjolskom Jerezu svi su MotoGP vozači imali problema s držanjem guma, posebno prednje, pa tako i Pedrosa. No, Španjolac je svejedno vodio cijelu utrku, najbolje krenuvši s prve pozicije i cijelo vrijeme držeći timskog kolegu Marqueza na odstojanju od barem sekunde. Zahvaljujući i tome što je zbog svoje manje težine, ali i stila vožnje, blaži prema gumama, Pedrosa je završnici bio dovoljno brz da se odvoji od Marqueza i tako u tri tisućitoj GP utrci svih vremena dođe do svoje tridesete MotoGP pobjede, kao i stote MotoGP pobjede za momčad Repsol Honda.

No, nije impresionirao samo Pedrosa, nego i Lorenzo, koji je nakon dosta problematičnog početka sezone u Jerezu došao do prvog podija s Ducatijem. Na stazi koja odgovora njegovom stilu vožnje, ali ne i Ducatiju, Lorenzo je bio sve bolji kako je utrka odmicala te je nakon zanimljivog dvoboja sa Zarcom na Tech 3 Yamahi dohvatio treće mjesto. Peti je bio Dovizioso na drugom tvorničkom Ducatiju, dok je Maverick Vinales imao osjećaj da će pasti u svakom zavoju i na kraju je završio kao tek 6., s manje od pola sekunde prednosti u odnosu na nadolazećeg Petruccija.

Slijede Jonas Folger na Tech 3 Yamahi i Aleix Espargaro na Apriliji, a tek onda poredak prve desetorice zaključuje Valentino Rossi. Kao prošlogodišnji pobjednik ove utrke, Rossi ni u jednom trenutku nije imao pravi tempo, žaleći se na konstantno proklizavanje stražnje gume na ubrzavanjima i popuštanje prednje gume u zavojima, a u samoj završnici je imao i problema sa vibracijama zbog čega je dodatno usporio tempo i praktično bez borbe izgubio nekoliko pozicija.

Jasno, klizav asfalt je uzeo svoj danak, pa su tako šestorica vozača utrku završila u pijesku, među njima i Crutchlow kojem je popustila prednja guma u trenutku dok je držao treće mjesto. U svakom slučaju, odličan dan Repsol Honde i loš dan za tvorničke vozače Yamahe rezultirao je time da nakon 4 utrke vodećeg Rossija i četvrtog Pedrosu dijeli samo 10 bodova.

Moto2 utrka je bila manje zanimljiva, dijelom i zato jer je borba za pobjedu između dvojice timskih kolega završila relativno rano, iznenadnim padom Morbidellija, koji je tako prekinuo niz od tri uzastopne pobjede. To je otvorilo vrata Alexu Marquezu da na domaćem terenu konačno dođe do svoje prve Moto2 pobjede. Isto tako, Francesco Bagnaia je u svojoj tek četvrtoj Moto2 utrci osvojio drugo mjesto, dok je Oliveira ponovo došao do podija s KTM-om. U borbi za četvrto mjesto je veteran Pasini tijesno pobijedio Rossijevog polubrata Marinija.

U Moto3 utrci su prva desetorica vozača završila unutar samo dvije sekunde, a sve je, dakako, bilo riješeno u famoznom zadnjem zavoju zadnjeg kruga. Španjolac Aron Canet je odlično pripremio napad i u tom se posljednjem zavoju u jednom potezu probio s trećeg na prvo mjesto i tako došao do svoje prve pobjede u karijeri samo 3 stotinke sekunde ispred Fenatija i 15 stotinki ispred trećeplasiranog Mira, koji je zadržao vodstvo u ukupnom poretku.

Rezultate svih utrka pogledajte u donjoj galeriji. Sljedeće utrke se voze 21.5. u Le Mansu.

TRENUTNI POREDAK (nakon 4 utrke)

MotoGP
1. V. Rossi – Yamaha – 62 boda
2. M. Vinales – Yamaha – 60
3. M. Marquez – Honda – 58
4. D. Pedrosa – Honda - 52
5. A. Dovizioso – Ducati – 41

Moto2
1. F. Morbidelli – Kalex – 75 bodova
2. T. Luthi – Kalex – 64
3. M. Oliviera – KTM – 59
4. A. Marquez – Kalex - 49
5. F. Bagnaia – Kalex – 33

Moto3
1. J. Mir – Honda – 74 boda
2. R. Fenati – Honda – 65
3. J. Martin – Honda – 59
4. J. Mc Phee – Honda – 49
5. A. Canet – Honda – 43

fbmp ytmp imp