Motosport

MotoGP: Dovizioso i Ducati slavili u Mugellu

OK TIN3438

Vikend u Mugellu je iznjedrio uzbudljive utrke u sve tri klase, ali i tri iznenađujuća talijanska pobjednika.

Iako se većini njih nije ostvarila ona najveća želja, da pobijedi Valentino Rossi, skoro 100 tisuća navijača stisnutih na tribinama i brežuljcima staze Mugellu imalo je pregršt razloga za slavlje. Ne samo da su slavili tri talijanske pobjede, nego je od svakoj od klasa pobijedio Talijan od kojeg se to možda nije očekivalo.

Sve je započelo tradicionalno neizvjesnom Moto3 utrkom, koju najbolje opisuje podatak da je Jorge Martin zaostao samo 1,5 sekunde za pobjednikom, a svejedno stavio u džep samo 1 bod za 15. mjesto. Iako je nakon izlaska na ciljnu ravnicu njegovu zavjetrinu ulovio sunarodnjak Di Giannatnonio s Hondom, Mingo je ipak nekako zadržao prednost od samo 37 tisućinki sekunde i tako došao do pobjede, prve u svojoj karijeri i prve za KTM u ovoj sezoni. Štoviše KTM do te utrke još nije bio na pobjedničkom postolju, a u Mugellu su imali i Guevaru na trećom mjestu, dok su poredak prve petorice zaokružili D. Binder (KTM) i Canet (Honda).

U Moto2 klasi su praktično sve nade talijanskih navijača bile na ramenima Morbidellija, no on ovaj put nije mogao bolje od četvrtog mjesta. Borba za pobjedu se odvijala između trojice vozača, koju je većinu vremena predvodio Mattia Pasini. Na kočenju u prvi zavoj zadnjeg kruga je potonuo na treće mjesto, no onda se u svoja dva omiljena vezana zavoja u jednom potezu ponovo probio naprijed i tu ostao do samog kraja. U svojoj iznimno dugačkoj Moto2 karijeri, Pasini nikad nije stajao ni na podiju, a sada je došao do pobjede sa samo 5 stotinki prednosti u odnosu na Luthija, kao još jednog veterana, dok je Alex Marquez možda malo previše kalkulirao u zadnjem krugu i tako završio treći.

Kao i uvijek, poslastica dana je trebala biti MotoGP utrka i tu se doista imalo što vidjeti. Tako je u početnim krugovima Lorenzo, po prvi put od kad je prešao na Ducati, imao čast voditi utrku, no bilo je to kratkog daha. Ubrzo su se naprijed probile dvije tvorničke Yamahe, da bi im se prvo pridružio Dovizioso, a onda i Petrucci. Dovizioso je dugo mjerkao Vinalesa i pustio ga da vodi, da bi desetak krugova krenuo u napad i stvorio minimalnu prednost koju je uspio zadržati do samog kraja te tako donijeti slavlje Ducatiju na njihovoj domaćoj i najvažnijoj utrci.

I Petrucci se u jednom trenutku uspio probiti ispred Vinalesa, ali je i malo previše potrošio gume, tako da je na kraju sa svojim Ducatijem završio kao treći, što je bio dovoljan razlog da pusti suzu na pobjedničkom postolju. Ozlijeđenom Rossiju je u završnici utrke ponestalo snage tako da je odnio bodove za 4. mjesto, a odličan dan za Ducati potvrdio je i Bautista koji je uspio odoljeti napadima i proći ciljem kao 5., s prednošću od samo 8 stotinki sekunde u odnosu na Marqueza. Zarco može biti zadovoljan 7. mjestom, za razliku od Lorenza koji je na kraju završio kao tek 8., malo ispred Ducatijeva test vozača Pirroa. Iannone je sa Suzukijem zaključio poredak prve desetorice, dok je Pedrosa u zadnjem krugu, i u borbi za tek 11. mjesto, pao i srušio Crutchlova, zaokruživši tako loš dan za Hondu.

Na vrhu poretka ostaje Vinales, no Dovizioso se s ovom pobjedom probio sa 6. na 2. mjesto u ukupnom poretku, ispred Rossija, Marqueza i Pedrose, kojima za vrat puše Zarco. Novi obračun je već idućeg vikenda u Barceloni, a rezultate utrka u Mugellu pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK (nakon 6 utrka)

MotoGP
1. M. Vinales – Yamaha – 105 bodova
2. A. Dovizioso – Ducati - 79
3. V. Rossi – Yamaha – 75
4. M. Marquez – Honda – 68
5. D. Pedrosa – Honda - 68

Moto2
1. F. Morbidelli – Kalex – 113 bodova
2. T. Luthi – Kalex – 100
3. A. Marquez – Kalex - 78
4. M. Oliviera – KTM – 70
5. F. Bagnaia – Kalex – 53

Moto3
1. J. Mir – Honda – 108 bodova
2. A. Canet – Honda – 74
3. F. Di Guannantonio – Honda - 71
4. R. Fenati – Honda – 68
5. A. Migno – KTM – 68

fbmp ytmp imp