Motosport

MotoGP: Druga pobjeda Dovizosa u 7 dana

YES TIN6932

Klizavi asfalt u Barceloni je stvorio probleme vozačima Yamahe, ali i utro put novoj pobjedi Ducatija.

Rijetko kada se toliko priča o samoj stazi kao što je to ove godine bio slučaj u Barceloni. Tako su se u petak lomila koplja oko nove i oštrije šikane, koja je na kraju izbačena te se od subote vozilo starom šikanom za Formulu 1, koja je ovom prvenstvu prvi put korištena prošle godine nakon što je u pretposljednjom zavoju smrtno stradao Luis Salom.

No, još se i više pričalo o asfaltu koji je bio u bitno lošijem stanju nego prošle sezone te je na visokim temperaturama nudio izuzetno nisku trakciju što je onda uzrokovalo pojačano klizanje i žestoku potrošnju guma. Uz to, kako je svake godine stariji tako asfalt dobije i još pokoju boru, odnosno grbu, što je sve zajedno, u kombinaciji s ubačenom šikanom, dovelo do glasnog negodovanja vozača i rasprave o tome treba li stazu Montmelo izbaciti iz kalendara.

Uglavnom, i prije početka utrke se znalo da kod većine vozača ni najtvrđe smjese guma neće moći izdržati na grubom ali istrošenom asfalt, i da se sigurno neće voziti rekordnim tempom. U pokušaju da sačuvaju gume, ili da ih barem ne unište već u prvim krugovima, MotoGP vozači su bili prisiljeni voziti neuobičajeno sporim tempom, kojeg je u početku diktirao Lorenzo na Ducatiju.

No, pitanje pobjednika se zapravo imalo odlučiti između Pedrose i Marqueza na Hondama i Doviziosa na drugom Ducatiju. Tu je Dovizioso imao odličnu taktiku, lagano pritišćući Pedrosu, kojeg bi sasvim dostigao na ciljnoj ravnini, pa onda, umjesto da ga iskoristi superiornu snagu Ducatija i prođe naprijed, počeo ranije i nježnije kočiti kako bi sačuvao prednju gumu.

Kad je deset krugova prije kraja Dovizioso s lakoćom obišao Pedrosu na kraju ciljne ravnine, Marquez se dao u potjeru, ali nije mogao pratiti ritam pobjednika iz Mugella. Iako je i sam imao potrošene gume, Dovizioso je bez već problema odnio drugu pobjedu u samo 7 dana, sa 3,5 sekundi prednosti u odnosu na Marqueza. Pedrosa je kasnio još dodatne tri sekunde, dok je Lorenzo na kraju završio 4., zadovoljan time da je po prvi put s Ducatijem bio unutar deset sekundi za pobjednikom, problem je samo u tome što je taj pobjednik njegov timski kolega.

Zarco je ponovo bio najbolji privatnik, pri čemu se u borbi za peto mjesto u posljednjem krugu obračunao s timskim kolegom Folgerom, koji je u završnicu ušao s potpuno uništenim gumama. Iza Tech 3 dvojca je ciljem prošao Bautista na još jednom Ducatiju, dok je Rossi bio tek 8. u izuzetno lošem danu za tvorničku momčad Yamahe. Baš kao i u Jerezu, pokazalo se da ovogodišnji M1 ima velikih problema na klizavom asfaltu što najzornije potvrđuje podatak o 10. mjestu Vinalesa. Između vozača Yamahe se smjestio Barbera, a iza njih Crutchlow na 11. mjestu, a svi oni bi bili još i slabije plasirani da Petrucci nije pao u samoj završnici, u trenutku kad je držao 5. mjesto.

S takvim nepovoljnim razvojem događaja za tvorničke vozače Yamahe ponovo se malo zgusnula situacija na vrhu. Vinales je zadržao ukupno vodstvo, ali sada ima samo 7 bodova više od Doviziosa, Marquez i Pedrosa zaostaju 23 odnosno 27 bodova, a tu je još uvijek i Rossi s 28 bodova zaostatka.

I u klasi Moto2 se zgusnula situacija na vrhu nakon što je ukupno vodeći Morbidelli završio kao tek 6. Istovremeno je njegov momčadski kolega Alex Marquez dominirao tijekom cijele utrke, Pasini je nakon pobjede u Mugellu u Barceloni došao do drugog mjesta, Luthi je bio standardno treći, a Oliveira s KTM-om četvrti, ispred Baldassarrija. Tako se Morbidellijeva donedavno velika prednost istopila na 7 bodova ispred Luthija i 13 bodova ispred mlađeg brata Marqueza.

Nakon što je Moto3 utrka u Mugellu oborila povijesne rekorde s 15 vozača unutar 1,5 sekunde, u Barceloni je situacija ipak bila nešto manje zgusnuta, no i ovdje je Ramirez s KTM-om zaostao samo 74 stotinke sekunde za pobjedničkom Hondom, a svejedno završio kao tek 6. Sve se imalo dogoditi u samoj završnici kada na ulasku u šikanu dotad vodećeg Martina uspješno napada Mir, a onda se na izlasku iz šikane i ispred Martina probija i Fenati, i to ne samo na drugo mjesto na utrci, nego i drugo mjesto u ukupnom poretku, doduše s velikih 45 bodova minusa. Osim što je odnio još jednu pobjedu i povećao ukupno vodstvo, Joan Mir je u nedjelju potpisao i ugovor o prelasku u Moto2 konkurenciju iduće godine pod okriljem trenutno najbolje momčadi Marc VDS Racing.

Rezultate pogledajte u donjoj galeriji, uz napomenu da se iduća utrka vozi u Assenu u nedjelju 25. lipnja.

TRENUTNI POREDAK (nakon 7 utrka)

MotoGP
1. M. Vinales – Yamaha – 111 bodova
2. A. Dovizioso – Ducati - 104
3. M. Marquez – Honda – 88
4. D. Pedrosa – Honda - 84
5. V. Rossi – Yamaha – 83

Moto2
1. F. Morbidelli – Kalex – 123 boda
2. T. Luthi – Kalex – 116
3. A. Marquez – Kalex - 103
4. M. Oliviera – KTM – 83
5. M. Pasini – Kalex – 69

Moto3
1. J. Mir – Honda – 133 boda
2. R. Fenati – Honda – 88
3. A. Canet – Honda – 85
4. F. Di Guannantonio – Honda - 80
5. A. Migno – KTM – 76

fbmp ytmp imp