Motosport

MotoGP: Ducati i Yamaha dobili nova krilca

0 OK G021546

Ducati je u Češkoj debitirao s radikalnim bočnim krilcima, dok je Yamaha „zašiljila“ prednju kupolu.

Možda nisu šokantne kao odbačeni „hamerhead“, no nove oplate Ducatije Desmosedici GP17 su svakako kontraverzne. I to ne samo sa vizualnog, nego i iz tehničkog aspekta s obzirom na to da ti novi aerodinamični tuneli smješteni na boku itekako strše i kao takvi sigurno ne čine kontinuiranu cjelinu s bočnim oklopima kao što to propisuju nova i očito namjerno nedorečena pravila.

No, u konačnici se sve svodi na slobodno sudačko uvjerenje, a tehnički direktor Danny Aldridge je ustvrdio da Ducati s ovim radikalnim rješenjem ne lomi pravila, nego ih samo svija. Ducatiju su tu vjerojatno malo progledali kroz prste i na ime toga što su baš oni najviše izgubili zabranom prošlogodišnjih aerodinamičnih krilaca, koje su njihovi protivnici znali nazivati i karbonskim noževima.

Jorge Lorenzo je nove oplate isprobavao za vrijeme cijelog natjecateljskog vikenda u Brnu i bio oduševljen spoznajom da mu tako generirani potisak prema dolje doista daje bolji osjećaj za prednji kraj u zavoju, na što se nadovezuje i to da je motocikl čvršći na kočenjima, ali i žustriji pri ubrzavanju iz zavoja na ime smanjene tendencije podizanja prednjeg kotača. S druge strane, „downforce“ čini motocikl „težim“ pa treba upotrijebiti više snage kod prebacivanja, a uz to aerodinamični tuneli povećavaju otpor zraka pa se nužno gubi na maksimalnoj brzini. Uglavnom, Lorenzo tvrdi da omjer dobivenog i izgubljenog 80 naprama 20%.

Iz Ducatija pak šapuću da to rješenje nudi otprilike 40% potiska prema dolje u odnosu na prošlogodišnja krilca. Nije samo jasno da li se tih 40% odnosi na Lorenzova „dvokrilca“ ili još radikalnijeg „trokrilca“ kod kojeg se tuneli spuštaju još jedan kat niže, kao što je to viđeno na motociklu kojeg je isprobao Petrucci. U svemu tome je na prvi pogled skoro pa lako previdjeti da je prednja kupola bitno manja, odnosno sužena u struku, pa onda naglo proširenih i prema gore zašiljenih bokova. Takvo rješenje bi trebalo generirati još koji njutn potiska prema dolje, ali i prebaciti zračnu struju preko šaka vozača.

Donekle slično (iako bitno manje ekstremno) viđenje prednje kupole su isprobali i vozači tvorničke Yamahe na testiranjima dan nakon utrke u Brnu. Zahvaljujući tome, M1 sada djeluje bitno agresivnije, no poanta cijele priče je da tako zašiljeni prednji kraj generira još malo „downforcea“. Iz KTM-a su im već „čestitali“ na kopiranju njihove ideje, dok istovremeno ispupčenja na boku, s integriranim kanalićima, ne djeluju bitno različito od rješenja koja je Yamahe dosad koristila na nekim utrkama.

U svemu tome postoji razlog zašto su baš sada Ducati i Yamaha iskoristili svoje pravo da jednom tijekom sezone homologiraju nove aerodinamične oplate. Naime, na rasporedu je utrka u Austriji, odnosno na specifičnoj stop&go stazi Red Bull Ring, koja se sastoji od dugačkih ravnica i sporih zavoja. U takvim uvjetima su silovita ubrzanja iz jednog lakat zavoja i brutalna kočenja za idući lakat zavoj od presudnog značenja. Utoliko je zanimljivije što je Rossi izjavio kako vjerojatno neće koristiti te nove oplate u Austriji jer se gubi previše na maksimalnoj brzini, a rezerviran je i Dovizioso kojem se ne sviđa što je tako opremljen Desmosedici fizički bitno zahtjevniji za vožnju.

Dodatne fotografije Ducatija Desmosedici i Yamahe M1 s novim oplatama pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp