Motosport

MotoGP: Tito Rabat prelazi na Avintia Ducati

Rabat 2017 Brno

Bivši Moto2 prvak će, nakon dvije godine mučenja s Hondom, iskušati treću sreću s Desmosedicijem GP17.

Još je otpočetka sezone bilo jasno kako Tito Rabat neće iduće godine voziti Mark VDS Hondu. To je i konačno potvrđeno kada su njegovi poslodavci prije koji tjedan osigurali usluge Luthija za 2018, nakon što su još koji mjesec ranije istu stvar učinili i s Morbidellijem. Nakon toga je preostalo vidjeti hoće li Rabat ugrabiti mjesto u momčadi Avintia Ducati ili će ostati bez MotoGP angažmana.

Na kraju se ipak dogovorio s momčadi Avintia, pri čemu je svakako od pomoći bilo i to što sa sobom donosi i sponzorske novce, no treba uzeti u obzir i to da se Rabat, zapravo, vraća kući. Naime, s Avintiom je započeo svoju karijeru u klasi 125, ali kasnije i u Moto2 konkurenciji. Ovo mu je treći put da se vraća u tu momčad, sada s titulom svjetskog Moto2 prvaka osvojenom s Marc VDS Racingom 2014. godine, na Kalex motociklu koji je nedavno ukraden.

Već je objavljeno da će Rabat voziti ovogodišnji Desmosedici GP17 što znači da bi trebao biti prvi vozač u momčadi. Onaj drugi vozač će vjerojatno dobiti godinu dana stariji GP16, a trenutno se u tom kontekstu najviše spominje Xavier Simeon koji iza sebe nema spomena vrijednu Moto2 karijeru, ali se šuška da su belgijski sponzori u taj transfer spremni uložiti milijun eura. Jasno, još uvijek postoji mala mogućnost da to posljednje preostalo sjedalo u MotoGP slagalici za 2018. zadrži i jedan od trenutnih vozača te momčadi, no Baz će vjerojatno biti osuđen na povratak u Superbike, dok Barbera čak i pregovara o tome da iduće godine debitira u Moto2 kategoriji.

Inače, Rabat je MotoGP karijeru započeo dosta dobro, osvojivši u svojoj već u svojoj drugoj utrci 9. mjesto u Argentini, no to mu je ostao najbolji rezultat do današnjeg dana. Prošle godine je osvojio ukupno 29 bodova i završio kao 21. u ukupnom poretku, a nakon dvije trećine ove sezone drži 18. poziciju s 27 osvojenih bodova. Nakon dvije tako mlake sezone ne preostaje mu ništa drugo nego nadati se kako bi Ducatijev motocikl mogao više odgovarati njegovoj figuri (visok je 178 cm) od Honde koja skrojena po mjeri nižih vozača.

fbmp ytmp imp