Motosport

MotoGP: Vodeći dvojac s istim brojem bodova

marquez track rain

U Misanu nije padala samo kiša, pala je i većina vozača. I Marquez, ali ne kad je bilo najvažnije.

Iako u Misanu nije bilo Rossija, a uz to je i padala kiša, tribine su bile tek neznatno slabije popunjene nego proteklih godina. I više nego jasan dokaz da je ovogodišnje MotoGP prvenstvo itekako zanimljivo.

Oni koji su došli imali su što vidjeti, uključujući i iznimno veliki broj padova u sve tri klase. Rekorder je Remy Gardner koji je u nedjelju pao čak 4 puta tijekom zagrijavanja i Moto2 utrke, a svejedno završio kao 13. Padao je i Marquez, svaki dan jednom, pa tako i u nedjelju, no samo na zagrijavanju, što ga je onda učinilo opreznijim na samoj utrci. Ali ne i bitno manje brzim.

Ne po prvi put ove sezone, MotoGP utrku je poveo Lorenzo. Španjolac ima velikih problema kada je staza polusuha, no brz je kad je asfalt potpuno namočen kao ove godine u Misanu. I Ducati dobro radi po kiši, pa je tako Lorenzo bio klasa za sebe i uskoro odmaglio za skoro 5 sekundi. No, onda je počeo razmišljati o promjeni mape, što ga je dekoncentriralo na ulazu u kritični zavoj broj 6, gdje se malo agresivnije spustio u nagib i zaboravio si pomoći stražnjom kočnicom, pa ga je Desmosedici GP17 u trenu zbacio sa svojih leđa.

Vodstvo u utrci je preuzeo drugi Ducati, onaj u sigurnim rukama Petruccija koji je nastavio voditi sve do posljednjeg kruga. No, cijelo vrijeme ga je u stopu slijedio Marquez, koji je na kočenju na prvi zavoj elegantno prošao kraj Talijana. Petrucci mu je pokušao uzvratiti u zavoju broj 4, ali je umalo pao i tako je pitanje pobjednika bilo riješeno nakon prve trećine posljednjeg kruga. Da stvar bude zanimljivija, kao treći je ciljem prošao Dovizioso, što znači da je dosadašnji vodeći u ukupnom poretku sada bodovno potpuno izjednačen s Marquezom. Obojica imaju po četiri pobjede, pa je tako Marquez službeno prvi u poretku samo na temelju toga što ima više osvojenih drugih mjesta.

Rossi je sa slomljenom nogom propustio utrku, dok Pedrosa do pred sam kraj nije mogao dovoljno zagrijati gume, tako da su njih dvojica realno ispali iz utrke za naslov prvaka. Ali Vinales je s Yamahom i dalje u igri. Iako nije specijalist za vožnju po kiši, utrku je završio kao 4., pa je tako njegov zaostatak za vodećim (dvojcem) narastao sa 13 na 16 bodova, što je itekako dostižno u situaciji kad se može osvojiti 125 bodova do kraja sezone.

Odličan peti je bio Pirro, testni vozač Ducatija, a kišu je pretvorio u svoju korist i Miller, kojem je 6. mjesto daleko najbolji rezultat u drugom dijelu sezone. Za razliku od svog timskog kolege Iannonea, koji je ponovo odustao, rookie Rins je u ovako zahtjevnim uvjetima obranio čast Suzukija osvajanjem 8. mjesta, Folger je bio 9., dok je popis prve desetorice zaključio Smith, kojem itekako trebaju takvi rezultati ako želi zadržati mjesto u KTM-u. Timski kolega Pol Espargaro je bio 11., s minutom zaostatka za pobjednikom, pa je tako KTM imao dosad najveću berbu bodova.

Svakako treba spomenuti i Zarcoa, koji se nikad nije trebao toliko pomučiti da bi osvojio samo jedan bod. Sve do pred sam kraj je bio debelo među prvom desetoricom, no na pola posljednjeg kruga je počeo ostajati bez goriva. Uspio se nekako dovući do zadnjeg zavoja, a nakon toga je morao gurati motocikl po cijeloj ciljnoj ravnini.

U klasi Moto2 je jaka kiša bitno zakomplicirala situaciju na samom vrhu. Drugi put ove sezone Morbidelli je pao u trenutku kad je vodio, nakon čega je vodstvo preuzeo Aegerter. Nakon jedne njegove greške Luthi je preuzeo vodstvo, no na samo nekoliko metara, nakon čega je samo stidljivo napadao, nesklon pretjeranom riziku. Na kraju je Aegerter postao prvi vozač koji je pobijedio sa Suter motociklom od kraja 2014. godine, dok se Luthi osvajanjem drugog mjesta primakao na samo 9 bodova zaostatka za Morbidellijem. U utrci u kojoj samo 9 vozača nije barem jednom palo, uz dvojicu Švicaraca na pobjedničkom postolju je stajao i Malezijac Syahrin, četvrti je bio Bagnaia s još jednim Kalexom, dok je 5. mjesto dograbio Binder s KTM-om.

Kišna utrka klase Moto3 je prošla u nevjerojatnoj dominaciji Fenatija. Talijan se odvojio na samom početku i nakon 23 kruga pobijedio s nepunih 29 sekundi prednosti u odnosu na Mira. Di Giannantonio je zastao već skoro 40 sekundi, ali je ipak kompletirao podij za Hondu, dok je vozače KTM-a predvodio Oettl, koji je osvojio 4. mjesto i bio posljednji unutar minute za pobjednikom. Canet je pao i nije završio utrku, što je omogućilo Fenatiju da se vrati na drugo mjesto u ukupnom poretku, no Mir se osvajanjem drugog mjesta još malo primakao osvajanju titule s itekako bogatom zalihom od 61 boda viška.

Rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK (nakon 13 od 18 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 199 bodova
2. A. Dovizioso – Ducati– 199
3. M. Vinales – Yamaha - 183
4. V. Rossi – Yamaha – 157
5. D. Pedrosa – Honda - 150

Moto2
1. F. Morbidelli – Kalex – 223 boda
2. T. Luthi – Kalex – 214
3. A. Marquez – Kalex - 155
4. M. Oliviera – KTM – 141
5. F. Bagnaia – Kalex –124

Moto3
1. J. Mir – Honda – 246 bodova
2. R. Fenati – Honda – 185
3. A. Canet – Honda - 162
4. J. Martin – Honda – 121
5. F. DiGiannantonio – Honda - 117

fbmp ytmp imp