Motosport

MotoGP: Van der Mark će zamijeniti Rossija

71ZKPKD0UDDN2ZUQ0YNB

U očima njegovih obožavatelja Rossi je, dakako, nezamjenjiv, ali Superbike vozač Van der Mark će ipak dobiti priliku.

Iako Rossi tvrdi da slomljena desna noga i nije u tako lošem stanju kao prije 7 godina, u Yamahi malo tko, osim njega, vjeruje da bi se mogao vratiti već na utrci u Aragonu. Ili u tome ne vide smisla, posebno sada kada kasni 42 boda za vodećim Marquezom i Doviziosom. Osim toga, Yamaha je ionako bila dužna u roku od 10 dana objaviti ime vozača koji će ga zamijeniti. Tako bi, ako se ne dogoditi medicinsko čudo, u petak 22. rujna svoje prve kilometre za upravljačem MotoGP motocikla trebao odraditi Yamahin Superbike vozač Michael van der Mark.

Kandidat je bio i njegov timski kolega Alex Lowes, koji je prošle godine iznenađujuće uspješno na Tech 3 Yamahi mijenjao ozlijeđenog Smitha, no Lin Jarvis je očito procijenio da nizozemski vozač zaslužuje dobiti ovu priliku. Pritom, za razliku od Lowesa, Van der Mark neće moći prvo testirati Yamahu M1, nego će imati vatreno krštenje tek na prvom službenom treningu.

Kao bivši prvak klase Supersport, trostruki pobjednik na 8h Suzuke i perspektivan Superbike vozač, Michael van der Mark ima i nešto Grand Prix iskustva. Od 2008. do 2010. je ubilježio 9 nastupa u klasi 125, a 2011. je u Assenu vozio i jednu Moto2 utrku, bez da je u bilo kojoj od tih prigoda osvojio bod. Sad će imati priliku da ga osvoji u kraljevskoj klasi, što možda i nije sasvim nezamislivo, ali mu svakako neće biti nimalo lako priviknuti se na Michelinove gume, karbonske diskove, drugačiju elektroniku... Situaciju mu olakšava samo to što se i Superbike utrke voze u Aragonu, pa se neće morati upoznavati i sa stazom.

Kako sada stvari stoje, realno je očekivati da će se Rossi vratiti na utrci za VN Japana, koja se sredinom listopada vozi na stazi Motegi.

fbmp ytmp imp