Motosport

MotoGP: Odlične utrke u Brnu

Brno 18

Dovizioso, Lorenzo i Marquez su prošli ciljem unutar treptaja oka, a ni Rossi nije bio daleko, nadmudrivši Crutclowa u posljednjem zavoju.

Riječima Jorgea Lorenza, bila je to spektakularna utrka u Brnu. Dvojica vozača tvorničke momčadi Ducatija su uspjeli u dovoljno mjeri sačuvati gume da do samog kraja uživamo u njihovoj bespoštednoj borbi s Marquezom na Hondi. Nakon dosta pretjecanja i izmjenjivanja u vodstvu, Dovizioso je kao prvi ušao u posljednji krug, dok je neposredno iza njegovih leđa Marquez uspješno napao Lorenza.

No, Lorenzo se ubrzo vraća na drugo mjesto i daje se u potjeru za Doviziosom. Iako ga je sustigao do posljednje kombinacije zavoja, Lorenzo nije mogao pripremiti dovoljno kvalitetan napad, tako da je prošao ciljem s manje od dvije desetinke zaostatka za pobjednikom Doviziosom, ali i s dvije desetinke prednosti u odnosu na Marqueza.

Rossi je vodio u ranoj fazi utrke, no bilo je za pretpostaviti da će prije ili kasnije njegova Yamaha M1 upasti u problem s prevelikom potrošnjom guma. U jednom trenutku se činilo da bi čak mogao i ozbiljno potonuti u poretku, no uspio je držati petu poziciju da bi u posljednjem S zavoju posljednjeg kruga uspješno napao Crutchlowa i probio se na četvrtu poziciju, s manje od 3 sekunde zaostatka za pobjednikom.

Valentino Rossi ostaje drugi u ukupnom poretku, no njegov ionako popriličan zaostatak za Marquezom je porastao sa 46 na 49 bodova. Vinales je, nakon loših kvalifikacija, srušen već u trećem zavoju te je prvim odustajanjem u više od godinu dana morao Doviziosu prepustiti treću poziciju u ukupnom poretku, dok je Lorenzo ušao u Top-5 na račun Zarcoa, koji je utrku u Brnu završio na 7. mjestu sa 6 sekundi zaostatka za pobjednikom.

U klasi Moto2 je bilo još neizvjesnije. Četvorica vozača su prošla ciljem unutar samo tri četvrt sekunde, pri čemu je Rossijev polubrat Luca Marini bio nevjerojatno blizu prve pobjede. U posljednjem zavoju je junački napao Olivieru, čak je u jednom trenutku bio i malo ispred njega s vanjske strane, no Portugalac je bolje sačuvao stražnju gumu na svom KTM-u i kod otvaranja gasa projurio naprijed. Uglavnom, Oliveira je prošao ciljem samo 7 stotinki sekunde ispred Marinija, čiji je timski kolega Bagnaia bio bolji od Baldassarija u borbi za treće mjesto. Svejedno, Bagnaia je izgubio vodstvo u ukupnom poretku od Oliveire, koji ima dosta minimalnu prednost od samo dva boda. Nakon pada Alexa Marqueza, čini se da Oliveira i Bagnaia ostaju jedini u borbi za naslov Moto2 prvaka.

U klasi Moto3 se čak 7 vozača izmijenilo u vodstvu, a o izjednačenosti snaga najbolje govori podatak da je Öetl završio tek osmi, iako je zaostao samo sekundu za Di Giannantoniom, koji je konačno odnio svoju prvu pobjedu u karijeri nakon obračuna s Canetom i domaćim junakom Kornfeilom. Nakon loših kvalifikacija, Bezzechi se gotovo neprimjetno probio do 6. mjesta što je bilo dovoljno da vozač KTM-a preuzme vodstvo u ukupnom poretku od Jorgea Martina, koji je slomio lijevu ruku na treninzima i tako propustio ovu utrku. Pitanje je hoće li Martin nastupiti u Austriji, gdje se već ovog vikenda voze nove utrke, koje bi mogle biti jednako uzbudljive kao i ove u Češkoj.

Rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 10 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 181 bod
2. V. Rossi – Yamaha - 132
3. A. Dovizioso – Ducati – 113
4. M. Vinales – Yamaha – 109
5. J. Lorenzo – Ducati – 105
6. J. Zarco – Yamaha – 97
7. D. Petrucci – Ducati – 94
8. C. Crutchlow – Honda – 90
9. A. Iannone – Suzuki – 81
10. J. Miller – Ducati - 61

Moto2
1. M. Oliveira – KTM – 166 bodova
2. F. Bagnaia – Kalex – 164
3. A. Marquez – Kalex – 113
4. L. Baldassarri – Kalex – 106
5. B. Binder – KTM – 101

Moto3
1. M. Bezzecchi – KTM – 133 bodova
2. J. Martin – Honda – 130
3. F. Di Giannantonio – Honda – 116
4. A. Canet – Honda – 112
5. E. Bastianini – Honda - 97

fbmp ytmp imp