Motosport

MotoGP: Akcijski triler u Aragonu

Aragon18 Lorenzo

Lorenzo je pao na startu, Yamahe kao da nije bilo, no Marquez, Dovizioso i Iannone su spektakularno jurili kroz cijelu utrku u Aragonu.

Nije dobro kad se već nakon dvije trećine sezone može jasno nazrijeti novi/stari prvak, no dobro je što su MotoGP utrke i dalje prepune pretjecanja i uglavnom neizvjesne do samog kraja. Tako je bilo u Aragonu, trećoj ovogodišnjoj utrci odvoženoj na španjolskom teritoriju i jednoj od omiljenih staza Marca Marqueza.

Uzbudljivo je bilo doslovno od samog starta. Marquez se katapultirao s trećeg startnog mjesta, ali mu je, kako tvrdi, na kočenju za prvi zavoj zablokirala prednja guma zbog čega je morao malo popustiti i otići preširoko. Time je prema rubu staze izgurao i Lorenza, koji je u strahu da će izgubiti previše pozicija malo previše dodao gas na tom prljavom komadiću asfalta i bio katapultiran sa svog Ducatija te se pri slijetanju lakše ozlijedio. Jasno da je Lorenzo ustvrdio da ga je Marquez namjerno izgurao na prljavi dio staze, dok ovaj kaže da ga nije ni vidio.

Marquez se zato nagledao Doviziosa s kojim se praktično cijelu utrku borio rame uz rame. Taman kad se činilo da će njih dvojica pobjeći, počeli su jedan drugog nesmiljeno pretjecati, praktično iz zavoja u zavoj, pri čemu je došlo i do kontakta. Sve to je omogućilo iznenađujuće dobro raspoloženom Iannoneu da nadoknadi mali zaostatak te se sa Suzukijem u jednom trenutku probije i u vodstvo.

Nakon doista žestokih obračuna, sve se imalo riješiti tek u samoj završnici, kada je Marquez uspio još jednom obići Doviziosa i ovaj put stvoriti taman toliku prednost u zavojitom dijelu staze da ga u posljednjem krugu Ducati ne može dostići na kilometar dugačkoj ravnici. Poslije toga je Španjolac samo trebao zadržati putanju u dugačkom lijevom zavoju i proći ciljem malo ispred Doviziosa, dok je Iannone osvojio treće mjesto za zaostatkom od 1,25 sekunde za Marquezom.

Odličan dan za Suzuki potvrdio je Rins osvajanjem 4. mjesta, unutar 3 sekunde za pobjednikom, a nakon dugo vremena je solidnu utrku odvozio i Pedrosa, završivši kao peti. Iako je to malo tko očekivao, Aleix Espargaro je sjajnom vožnjom uspio drugu godinu zaredom biti šesti u Aragonu s Aprilijom, pri čemu je imao čak 5 sekundi prednosti u odnosu na Petruccija na ovogodišnjem Ducatiju, ali i Rossija na tvorničkoj Yamahi.

Da, bio je to još jedan doista loš vikend za Yamahu, s time da je ovaj bio i problematičniji od prosjeka (više o trenutnim tehničkim problemima Yamahe doznajte OVDJE). Krenuvši s tek 17. startnog mjesta, Rossi se konačno probio do 8. pozicije, dok je Vinales već tradicionalno loše krenuo u utrku, pa se kasnije mučio da dohvati barem 10. mjesto.

Iako Rossi još uvijek drži treće mjesto u ukupnom poretku, to definitivno nije odraz trenutnog odnosa snaga. Isto tako, zaostatak Doviziosa od čak 72 boda za Marquezom daje naslutiti da je Španjolac klasa za sebe, no on je tu prednost vrijedno skupio u prvoj polovici sezone. Otkad su se vratili s ljetne stanke, Dovizioso je osvojio više bodova od Marqueza, ali ipak otkida premalo od te Marquezove prednosti da bi se mogla zakomplicirati borba za naslov prvaka.

U klasi Moto2 je do svoje druge pobjede došao Binder s KTM-om. Nakon obračuna s Alexom Marquezom, on je čak i dosta glatko došao do pobjede ispred Bagnaje i Baldassarija. Binderov timski kolega Oliveira se s 18. startne pozicije probio do 7. mjesta, što znači da Bagnaia sada ima 19 bodova zalihe u odnosu na njega. Ništa što se ne bi moglo sustići, ali Oliveira mora biti bolji na kvalifikacijama, kako bi se onda mogao boriti za pobjede u predstojećim utrkama.

Iako mu je sigurno pomoglo i to što je većina njegovih konkurenata kažnjena s 12 startnih pozicija, to ne umanjuje sjajnu pobjedu Jorgea Martina. Vozač Honde se lagano odvojio već pri samom startu i nakon toga samo gomilao prednost. Njegov glavni konkurent Bezzecchi je bio kažnjen startom s 18. umjesto osvojene 6. pozicije, no junački se borio te se na kraju s KTM-om probio do drugog mjesta, taman ispred također kažnjenog Bastianinija. Time je minimalizirao štetu i na vrhu ukupnog poretka zaostaje još uvijek malih 13 bodova za Martinom.

Rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 13 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 246 bodova
2. A. Dovizioso – Ducati – 174
3. V. Rossi – Yamaha - 159
4. J. Lorenzo – Ducati – 130
5. M. Vinales – Yamaha – 130
6. C. Crutchlow – Honda – 119
7. D. Petrucci – Ducati – 119
8. J. Zarco – Yamaha – 112
9. A. Iannone – Suzuki – 108
10. A. Rins – Suzuki - 92

Moto2
1. F. Bagnaia – Kalex – 234 boda
2. M. Oliveira – KTM – 215
3. B. Binder – KTM – 144
4. L. Baldassarri – Kalex – 132
5. A. Marquez – Kalex – 126

Moto3
1. J. Martin – Honda – 191 bod
2. M. Bezzecchi – KTM – 178
3. F. Di Giannantonio – Honda – 150
4. E. Bastianini – Honda - 133
5. A. Canet – Honda – 118

fbmp ytmp imp