Motosport

Ducati predstavio MotoGP momčad u novim bojama

Dovizioso and Petrucci 04 UC70050 Mid

Tvorničkoj momčadi je promijenjeno ime u Mission Winnow Ducati, a u skladu s time, GP19 je izrazito crven.

Ono što vidite na ovim fotografijama je vjerojatno prošlogodišnji GP18, pa nema razloga da odmah ulazimo u tehnikalije i ono što se tek razvija za GP19. Umjesto toga, pozabavimo se onim što je na površini, odnosno potpuno novom kombinacijom boja i sponzora.

Ducati surađuje s Philip Morrisom još otkad je ušao u MotoGP, ali je sa zabranom reklamiranja cigareta ta suradnja vizualno sve manje dolazila do izražaja. Sada ju ponovo dižu na višu razinu, što potvrđuje i to da je tvornička momčad za predstojeću sezonu predstavljena u švicarskom gradu Neuchatelu, odnosno u istraživačkom i razvojnom centru korporacije Philip Morris.

Otud dolaze i nove boje i nove ime momčadi. Ducati Team postaje Mission Winnow Ducati. Jasno, tu se ne radi o novoj marki cigareta, nego se, poručuju iz Philip Morrisa, iza Mission Winnowa krije pokušaj razvijanja i testiranja manje štetnih alternativa pušenja. Ako vam se to čini kao nešto itekako maglovito, onda ste vjerojatno u pravu.

Dakako da pritom Mission Winnow nije jedini sponzor, no zanimljivo je da nije ni glavni sponzor. Prema riječima Claudia Domenicalija, prvog čovjeka Ducatija, glavni sponzor tvorničke momčadi će od ove sezone biti Audi Sport. To će barem malo ugasiti glasine da Audi (ponovo) planira prodaju Ducatija, no gdje ima dima...

Nakon odlaska Lorenza u Repsol Hondu, prvo ime tvorničke momčadi Ducatija (p)ostaje Andrea Dovizioso. Njemu će se pridružiti Danilo Petrucci, koji je i dosad bio na plaći Ducatija, ali je vozio za satelitsku momčad Pramac. Za razliku od tereta visokih očekivanja s kojim se mora nositi Dovizioso, od Petruccija nitko ne traži da se bori za naslov, ali morat će od samog početka ostvarivati dobre rezultate s obzirom da ima ugovor samo za ovu sezonu, a mnogi već mjerkaju njegovo novo radno mjesto. Prvi među njima je Jack Miller, Petruccijev dosadašnji kolega u momčadi Pramac.

Tehničke novine? Vidjeli smo da je Ducati na postsezonskim testiranjima isprobao paralelogramsku izvedbu stražnje vilice kako bi se smirio stražnji kraj pri kočenju. Uz to, kroz premještanje težišta i male promjene na čvrstoći (mekoći) okvira žele poboljšati vozne osobine u sredini zavoja. Konačno, za pretpostaviti je da će zbog strožih pravila do početka sezone biti promijenjen i aerodinamički paket.

Dodatne fotografije pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp