Motosport

MotoGP: Zarco će završiti sezonu umjesto Nakagamija?

Johann Zarco KTM RC16 MotoGP 2019 1

Nakagami će odraditi još domaću utrku u Motegiju, a onda ide pod nož. Zarco bi umjesto njega trebao odvoziti posljednje tri utrke.

Zbog problema s iskakanjem ramena, sličnim onima kakve je prošle godine imao Marquez, Takaaki Nakagami će odraditi još samo predstojeću utrku za VN Japana, pa će otići na operaciju. To znači da ga neće biti na posljednje tri utrke sezone, a portal motosport.com javlja da će ga za to vrijeme u momčadi LCR mijenjati Johann Zarco.

Da li je to najava da bi Zarco, koji je raskinuo s KTM-om, mogao zamijeniti Nakagamija za iduću sezonu? Ne, jer vjerojatno će baš na toj idućoj utrci u Japanu biti objavljeno da je Nakagami produžio ugovor s Hondom i momčadi LCR. Osim toga, prekidanje sezone kako bi otišao na operaciju znači da si Nakagami želi ostaviti dovoljno vremena za oporavak uoči prvih utrka iduće godine.

No, Zarco bi možda mogao zamijeniti Lorenza. Naime, i slijepcu je jasno da Lorenzo muči i sebe i Hondu RC213V, što je postalo posebno izraženo otkad se vratio s bolovanja, nakon teškog pada u Assenu. Rezultata nema, a stvaranju napetosti između njega i momčadi Honde je itekako pomogla i nikad osporena priča da je preko ljeta kontaktirao s Ducatijem o mogućnostima povratka za 2020. Osim toga, sve češće se šuška i tome da će nakon okončanja ove sezone Lorenzo otići u mirovinu, ili možda samo uzeti godinu dana neplaćenog dopusta.

Dakle, za Zarcoa bi to mogao biti i svojevrsni prijemni ispit za upad u Hondinu tvorničku momčad iduće sezone. Uostalom, da ih ne zanima kakvim će se pokazati Zarco, kao zamjenu za Nakagamija bi angažirali Hondinog testnog vozača Bradla, koji je već ove sezone relativno uspješno mijenjao Lorenza.

Inače, iz KTM-a su već ranije poručili da, bez obzira što ga plaćaju do kraja sezone, neće stvarati probleme Zarcou ako upadne kao zamjena u neku od drugih momčadi. No, ako se s Hondom muči Lorenzo, zašto to ne bi bio slučaj i sa Zarcom koji ima sličan stil vožnje? To više što i sam Zarco mučio s KTM-om koja je svojim voznim karakteristikama (nešto sporija) slika i prilike Honde.

Doista, nema opravdanog razloga vjerovati da će se Zarco sljubiti s Hondom RC213V. No, tu ipak postoji olakotna okolnost u odnosu na Lorenza. Naime, Zarco neće voziti aktualni motocikl Honde, koji je snažniji ali i vozački zahtjevniji, nego će do Nakagamija naslijediti prošlogodišnji model, koji je nudio bolji osjećaj za prednji kraj. A obliji stil vožnje Zarcoa, kao i Lorenza, ovisi baš o povjerenju u prednji kraj motocikla.

Uostalom, Zarco u ovoj avanturi s LCR Hondom nema što za izgubiti. Ili ipak ima? Naime, iz Yamahe je nedavno potvrđeno da Zarcou za iduću sezonu nude ulogu testnog vozača i vjerojatno će nemalo zamjeriti Francuzu što ih očito vidi kao tek rezervno rješenje. Ako mu nakon ove tri kvalifikacijske utrke ipak propadne angažman s Hondom, vjerojatno će nakon toga uzaludno kucati i na vrata Yamahe.

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp