Motosport

MotoGP: Marquez ponovo pobijedio Quartararoa

rd16 motegi marquez 2019 00183 1

U Motegiju je Marquez umalo ostao bez goriva i usporio, no Quartararo je dotad potrošio gume i ponovo ostao bez pobjede.

Po svemu što je dosad pokazao, Quartararo je zaslužio pobjedu u svojoj rookie sezonu. No, problem je u tome što Marquez i dalje melje svoje protivnike te je tako nanizao četiri pobjede u posljednje četiri utrke, dok je Quartararo u istom periodu bio tri puta treći i tako se nametnuo kao trenutno najbolji vozač Yamahe.

U Motegiju je Quartararo stavio mekanu gumu straga te s njome odlučio napasti Marqueza u prvim krugovima i onda pokušati pobjeći. Plan mu je samo napola uspio, odnosno na fluidnijem dijelu staze se već u prvom krugu probio u vodstvo, no Marquez mu je uzvratio istom mjerom na prvom žestokom kočenju i odonda se više nije osvrtao.

No, nije to bila utrka u kojoj je Marquez pobjegao daleko naprijed. Stani-kreni konfiguracija staze u Motegiju rezultira potrošnjom goriva koja je i veća od uobičajenih 17 l/100 km, tako da je Marquez pokušao dozirati ručicu gasa. Svejedno mu se u pretposljednjem krugu upalila rezerva, zbog čega je morao usporiti, no Quartararo je do tog trenutka već sasvim potrošio stražnju gumu i nije ga mogao napasti. Štoviše, jedva se obranio od Doviziosa, koji je bio sve brži kako je utrka odmicala.

Tako je Maraquez vožnjom na stražnjem kotaču mogao proslaviti već 10 pobjedu ove sezone, pa onda na pola kruga za hlađenje ostati bez benzina. Quartarao je ciljem prošao drugi, unutar sekunde za Marquezom i pola sekunde prije Doviziosa na Ducatiju, a nije previše zaostao ni Vinales.

Crutchlow je u posljednjim metrima prošao pored Morbidellija i tako mu preoteo peto mjesto, a istoj skupini s ciljem prošli i Rins te Mir, vozači Suzukija. Rossi je utrku započeo loše, a onda je završio još i gore, padom u zavoju broj 1, dok je Lorenzo za svojim timskim kolegom zaostao 40 sekundi, ali je nekako svejedno u tome uspio naći razloga za optimizam. Uglavnom, i bez njegove pomoći, a gotovo isključivo zaslugom Marqueza, Honda je na svojoj stazi mogla proslaviti i 25 konstruktorski naslov u kraljevskoj klasi.

U klasi Moto2 stvari nisu bile baš tako dobre za obitelj Marquez. Naime, mlađi brat Alex je imao nekoliko kritičnih trenutaka na početku utrke, nakon čega se primirio i završio kao šesti, čime je učinio još jedan mali korak prema osvajanju naslova. No sad mu se kao glavni izazivač približio Luthi. Švicarac nije bio na podiju još od proljeća, no u Motegiju je vodio do pred sam kraj kad ga je prošao Luca Marini i odnio drugu uzastopnu pobjedu. Svejedno, Luthi se i s drugim mjestom probio s četvrte na drugu poziciju u ukupnom poretku, približivši se Marquezu na 36 bodova zaostatka u trenutku kad je još maksimalno 75 bodova u igri.

I dok je u klasi Moto2 pitanje prvaka još donekle otvoreno, u Motegiju se možda prelomila borba za titulu u klasi Moto3. Nakon što je na posljednjim utrkama imao doista previše peha, Canet je u Motegiju konačno i sam pogriješio te pao. Da stvar bude gora po vozača KTM-a, u uobičajeno napetoj završnici, baš je Dalla Porta odnio pobjedu s manje od desetinke sekunde prednosti u odnosu na Arenasa, dok je Vietti u pretposljednjem zavoju rastužio japansku publiku kad se probio ispred Suzukija na treće mjesto. Unutar pola sekunde je ciljem prošao i Garcia, no važnije od toga je da Dalla Porta sad ima 47 bodova više od Caneta i lako je moguće da će potvrditi osvajanje naslova već na utrci u Phillip Islandu, koja se vozi već ovaj vikend.

Rezultate svih utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 16 od 19 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 350
2. A. Dovizioso – Ducati – 231
3. A. Rins – Suzuki – 176
4. M. Vinales – Yamaha – 176
5. D. Petrucci – Ducati – 169

Moto2
1. A. Marquez – Kalex – 234
2. T. Luthi – Kalex – 198
3. A. Fernandez – Kalex - 192
4. J. Navarro – Speed Up – 186
5. B. Binder –KTM – 184

Moto3
1. L. Dalla Porta – Honda – 229
2. A. Canet – KTM – 182
3. T. Arbolino – Honda - 161
4. M. Ramirez – Honda – 144
5. J. McPhee – Honda - 136

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp