Novosti

Koncept: Curtiss Zeus (E-Twin)

5af4d72e4aa963ed3cf49ff2 Curtiss Zeus Concept Front 34 Right 5000 p 1600

Nakon što je Confederate postao Curtiss, i V-Twin je postao E-Twin. Predviđenih 170 KS bi moglo brzo isprazniti baterije.

Prije nepunih godinu dana pisali smo o tome kako tvrtka Confederate, zbog rasnih konotacija koje bi moglo izazvati, mijenja svoje ime u Curtiss, u čast Glenna Curtissa, pionira avijacije i motociklizma s početka prošlog tisućljeća. Objavili smo tada i da će Confederate, odnosno Curtiss, paralelno s promjenom imena odbaciti S&S agregate od 2.163 ccm i umjesto toga početi ugrađivati elektromotore i baterije. I to će se dogoditi. Ali ne odmah. Do onda još možete kupiti Curtiss Warhawk, što je zapravo preimenovani FA-13 Combat Fighter, posljednji model koji je nosio Confederate značku i veliki V2 agregat.

Netom predstavljeni koncept Zeus pokazuje da će i Curtiss slijediti dizajnerske smjernice Confederatea. Sličnosti su itekako vidljive u specifičnoj izvedbi prednje vilice, te cjevastom okviru s okruglim prozorčićem. S druge strane, ne može se pobjeći od toga da je vizualnu mišićavost velikog V2 agregata zamijenila sterilnost kućišta za baterije. Isto vrijedi i za stražnju vilicu, koja je uz to postavljena pod neobičnim kutom kako bi dohvatila os elektromotora.

U najmanju ruku, Zeus je poprilično čudan, što sve ne znači da je i nezanimljiv. Kao što je i ranije obećano, u igri je elektromotor marke Zero, no ugodno iznenađuje da Zeus ima čak dva takva motora, što ga čini E-Twin motociklom. Pretpostavljaju da bi se mogao postići maksimum od 170 KS, koje bi se napajale iz Li-ion baterija od 14,4 kWh, raspoređenih u T-Block konfiguraciji, odnosno obliku slova T.

Ostaje za vidjeti koliko će Zeus biti težak, no korištenje karbonskih kotača pokazuje da će Curtiss, djevojački Confederate, i dalje težiti držanju kilograma pod kontrolom. Iz Curtissa poručuju da će Zeus uskoro biti dostupan, no po nekim informacijama proizvodnja neće krenuti prije 2020. godine.

Dodatne fotografije ovog čudnovatog američkog elektrocikla pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp