Novosti

Posljednji Confederate prije električnog Curtissa

75 1024x1024

Combat Bomber je posljednji Confederate. Preimenovanje u Curtiss i prelazak na struju ubrzali su Trump i rasisti.

Dakle, pred vama je FA-13 Combat Bomber, posljednji model nastao pod imenom Confederate Motorsa. Sve što trebate znati o njemu je da se bazira na modelu P51 Combat Fighter, što znači da govorimo o otprilike 225 kg teškoj zvijeri s više od 200 KS, koju možete odvesti u svoj kavez tek nakon što izbrojite 155.000 dolara. Plus porezi.

Kad se prodaju Combat Bomber i još jedan preostali Combat Fighter tvrtka Confederate Motors mijenja ime u Curtiss Motors, u čast Glenna Curtissa, kontroverznog pionira avijacije i motociklizma s početka prošlog stoljeća. Čemu to? Kombinacija imena Confederate i oznake Made in Alabama ima itekako jaki južnjački prizvuk, a ako je predsjednik tvrtke uvjeren kako je to već i dosad odvraćalo kupce, onda bi im to odsad mogao biti još veći problem.

Ne kažemo da su za sve izravno zaslužni krivi prosvjedi bijelih rasista i nesnalaženje Trumpa s tim u vezi, ali vjerojatno je to malo ubrzalo stvari, a svakako je indikativno da je promjena imena objavljena baš u jeku te afere i zaoštravanja političke situacije. A da u Confederate Motorsu nisu na istoj liniji s Trumpom, koji zagovara povratak fosilnih goriva u modu, pokazuje i to da odbacuju masivni V2 agregat i prelaze na struju.

Naime, njihov novi model Hercules nastaje u suradnji s američkom tvrtkom Zero što znači da će prvi Curtiss, a vjerojatno i svaki idući, biti pokretan elektro motorom. I to ne s jednim, nego s dva Zero elektromotora, što bi Herculesu trebalo osigurati doista brutalna ubrzanja, vjerojatno i bolja nego dosad. No, hoće li to biti dovoljno da Confederate preživi pod novim imenom ili su zagrizli veći komad zelene jabuke nego što ga mogu sažvakati?

72 1024x1024

fbmp ytmp imp