Novosti

Koncept: Harley-Davidson Pan America za 2020.

Pan America

Sviđa(l)o vam se ili ne, Harley-Davidson Pan America uskoro stiže na tržište. Evo što donosi!

U Harley-Davidsonu valjda vjeruju da slika govore više od riječi, pa pri nedavnom predstavljanju svojih šokantnih koncepata i planova za blisku budućnost o modelu Pan America nisu rekli ništa. Odnosno, otkrili su da bi serijski model njihovog prvog avanturističkog motocikla trebao zaživjeti početkom 2020. godine i tu u verziji 1250. Tek iz popratnog dokumenta, u kojem opravdaju što sve žele postići do 2027. godine, nalazimo podatak da će 2021. biti predstavljen i Pan America 975, pokretan manje kapacitetnom verzijom istog modularnog i tekućinom hlađenog agregata.

No, iz fotografija se može iscijediti znatno više soka, a od pomoći je i prigodni video uradak (pogledajte OVDJE) u kojem na trenutke možemo vidjeti elemente Pan Americe u nastajanju, ali i cijeli motocikl u off-road akciji. Dakle, Pan America će imati masivan i podesivi ovjes relativno dugačkog hoda, pri čemu je straga u igri monoamortizer uparen s progresivnim polužjem. Prednji kotač je promjera 19 cola, a iako je prikazani koncept opremljen žbičanim naplatcima, u videu Pan Ameraca odrađuje pozamašan skok s lijevanim naplatcima. Osim toga, na videu su i gume bitno manje grubog profila nego što je to slučaj na fotografijama.

Moderno koncipiran V2 agregat ima dvije bregaste osovine u glavi i trebao bi razvijati troznamenkasti broj konjskih snaga, a krajičkom oka vidimo i lančani završni prijenos. Možemo samo pretpostaviti da će vozaču biti na raspolaganju više elektronskih pomagala od pukog ABS-a, a jasno je vidljivo da je vjetrobran je podesiv po visini. Kočnice su Brembo, ovjes će vjerojatno biti Showa, dok dizajn kao da potpisuje neko drugi, a ne Harley-Davidson, što bi se, doduše, moglo reći za kompletan motocikl. A opet, u ovom tupavom nosu, kao da ima nešto što nas podsvjesno ipak podsjeća na Harley-Davidson, ne možemo samo dokučiti što. Možda težina?

PanAmerica2

fbmp ytmp imp