Novosti

Aprilia SX 125 i RX 125 za 2021.

01 SX 125 Rally Tribute

Pogonski agregat je ostao na zakonskom maksimumu od 15 KS, ali bi sad trebao biti odlučniji i štedljiviji.

U Apriliji nisu išli samo na to da zadovolje Euro5 norme, nego su poprilično promijenili pogonski agregat od 124,2 ccm. On sad ima novi usis i ispuh, a promijenjena je i glava, u paketu s novim bregastim osovinama i novim oprugama sva 4 ventila. Tako se, umjesto na dosadašnjih 10.700 o/min, maksimum od 15 KS postiže na primjetno nižih 10.000 o/min, pa je i utoliko lakše vjerovati da bi odgovor na dodavanje gasa trebao biti izravniji i odlučniji, a potrošnja goriva manja (deklarirano 2,6 l/100 km).

Ostatak supermota SX 125 i endura RX 125 gotovo da i nije mijenjan, ali je zato osvježena pojava novom Rally Tribute kombinacijom boja. Uz to, dostupni su i u dosadašnjoj crno-srebrno varijanti, a SX 125 se dodatno nudi i u crveno-crnom izdanju. Cijena oba modela je 32.490 kn.

U nastavku vam prenosimo službeno izvješće iz tvrtke Piaggio Hrvatska, a dodatne fotografije potražite u donjoj galeriji.

05 rx 125 silver speedway 

ZA MLADE, ZAHTJEVNE VOZAČE SPORTSKOG STILA, APRILIA SX I RX 125 MOGU SE POHVALITI VRHUNSKIM SPORTSKIM DODACIMA. DVA RAZLIČITA MOTOCIKLA VRHUNSKIH PERFORMANSI I DIZAJNA

Aprilia SX i RX 125 najnoviji su modeli koji se oslanjaju na Aprilijinu nevjerojatnu povijest u off-road utrkama. Aprilia je godinama gradila ugled zahvaljujući laganim motociklima vrhunskih performansi, iznimno zabavnima za svakodnevnu vožnju, ali i za najzahtjevnije off-road puteve. Dva motocikla obnovljenog dizajna koji početnicima otvaraju vrata u Aprilia svijet imaju nove karakteristike i agregat kako bi pružili vozaču još više zadovoljstva.
Tradicionalno, SX i RX dijele istu tehničku bazu, ali se razlikuju po namjeni: SX 125 je supermoto kojim Aprilia želi vozaču pružiti zabavu na cesti, dok je RX 125 više orijentiran na off-road terene. Oba modela namijenjena su mladim, zahtjevnim vozačima, ne samo po pitanju performansi, nego i stila te sigurnosti u svakodnevnoj vožnji.
Zahvaljujući kotačima od 17’’ Aprilia SX jedna je od najučinkovitijih 125-ica na cesti. Brz i lagan motocikl koji pruža vrhunske performanse, najbolje u kategoriji, zahvaljujući obnovljenom agregatu, dok su linije inspirirane Aprilia motociklima koji su pokretači novih trendova off-road dizajna.
Aprilia RX 125 posvećena je zaljubljenicima u off-road. Kotači, veličine tipične za off-road (21'' sprijeda i 18'' straga) opremljeni su gumama koje ne ostavljaju mjesta sumnji: RX je napravljen za izdržljivost i potpunu kontrolu na svakoj podlozi.

Dizajn

Aprilia je bila prva koja je uvela jedinstveni, inovativni dizajn na osnovnim modelima motocikala poput supermota i endura. SX i RX-u bilo je suđeno ostaviti trag zahvaljujući stilu u službi funkcionalnosti. Velika pažnja posvećena je završnoj obradi: okvir, agregat, vilica, kotači i aluminijski upravljač obojani su u sjajno crnu boju, a novi je i oblik spremnika goriva. Rally Tribute boja je također nova, tipična za Aprilijino off-road naslijeđe. Ispod sjedala je pretinac gdje je moguće ugraditi USB utičnicu (dostupno kao dio dodatne opreme).
Kako bi potvrdila svoju predanost izgradnji motocikala koji su svestrani i praktični za svakodnevno korištenje, Aprilia je opremila SX i RX kompaktnom, suvremenom i preglednom digitalnom instrument pločom koja se uz niz uobičajenih funkcija može pohvaliti i putnim računalom gdje je moguće vidjeti najveću brzinu, dok dva mjerača puta pokazuju prijeđene kilometre.
Agregat
Na oba modela, prvi put je predstavljen novi agregat koji je u samom vrhu kategorije kad su u pitanju performanse. Radi se o tekućinom hlađenom agregatu s jednim cilindrom i 4 ventila, kompletno izmijenjenim na području termodinamike, s novom glavom cilindra i redizajniranom komorom za izgaranje, novim usisnim i ispušnim kanalima te novom iridijum svjećicom. Nova je bregasta osovina s agresivnijom kontrolom ventila, kao i podizači i opruge ventila, dok je cijeli usisni vod redizajniran te sada ima potpuno novi zračni filtar. Leptirasto tijelo smješteno je u viši položaj kako bi usisani protok zraka u glavu bio izravniji. Ispušni vod je u potpunosti redizajniran s učinkovitijim sustavom katalizatora, kao i novi čelični ispušni lonac kojeg karakterizira Aprilia logotip. Krivulja okretnog momenta je poboljšana te agregat najveću snagu razvija na nižim okretnim momentima, što između ostalog omogućava nižu potrošnju goriva zahvaljujući i dorađenom elektroničkom upravljanju koje jamči nova središnja jedinica Marelli MIUG4. U prijevodu, to znači bolji odziv kad se okrene gas, više zabave i sporta te bolju upravljivost, kako na cesti tako i na off-road podlozi.

Ciklistika

Za besprijekornu sigurnost, Aprilia SX i RX mogu se pohvaliti naprednim ovjesom i vrhunskim kočnim sustavom s ABS-om, te nudi izvanrednu kontrolu i snagu zaustavljanja, veću sigurnost i učinkovitost. Aprilia je prva uvela u ovaj tržišni segment Bosch ABS sustav sa funkcijom sprječavanja podizanja stražnjeg kotača pri snažnom kočenju. Prednji disk promjera je 300 mm s plivajućim kliještima s dva klipa, dok je stražnji disk promjera 220 mm također s plivajućim kliještima. RX model kao očitu referencu na svijet utrka ima dva valovita diska promjera 260 mm sprijeda i 220 mm straga.

Čvrsti dvostruki okvir od čeličnih cijevi uparen je s visokim ovjesom: snažnom prednjom preokrenutom vilicom promjera 41 mm i hoda od 240 mm. Straga je duga stražnja vilica s 210 mm hoda i jedan amortizer s progresivnom oprugom.
Specijalizirani motocikli poput SX-a i RX-a traže i vrhunske komponente, posebno za kotače, ključni element koji je kombinacija čvrstoće i lakoće. Aprilia RX koristi prestižne žbičane kotače s anodiziranim crnim obrubom. Aprilia SX također ima žbičane kotače, 17'', sa širokim kanalom i velikim sportskim gumama – 100/18-17'' i 130/70-17'' za maksimalno prianjanje u svim uvjetima.

 

Aprilia RX 125 dostupna je u grafici Silver Speedway te novoj Rally Tribute dok SX 125 osim te dvije ima i Red Raceway kombinaciju boja.

 

fbmp ytmp imp