Motosport

MotoGP: Crutchlow majstorski pobijedio u ludoj utrci

5acb0e15a04a9

I da nije bilo Marquezova ludila, MotoGP utrka bi bila doista uzbudljiva. Crutchlow, Zarco, Rins i Miller su bili klasa za sebe.

Iako je na kraju ostao bez podija, Miller je bio junak MotoGP utrke za VN Argentine. Dva puta se pokazao najhrabrijim, jedini odabravši slick gume na tek djelomično suhoj stazi Termas de Rio Hondo. Prvi put za vrijeme kvalifikacija, kada je u namočenom sektoru tri izgubio skoro dvije sekunde i dva puta bio napola katapultiran s Ducatija, a svejedno osvojio „pole position“. Drugi put uoči same utrke kad su se svi ostali, ali baš svi ostali, na startu pojavili s kišnim gumama i u posljednji tren odlučili krenuti u boks po motocikle s glatkim gumama. I tu je započeo kaos.

Po normalnoj proceduri bi svatko tko je napustio startnu rešetku trebao krenuti u krug za zagrijavanje iz boksa, a onda u utrku startati s posljednje pozicije. Ali u ovom slučaju bi s te startne pozicije morala krenuti 23 vozača. Zbog toga je zadržan redoslijed s kvalifikacija, ali je, kako bi se osigurala kakva takva prednost Milleru, počelo popunjavanje od posljednjeg iscrtanog mjesta na startnoj ravnini, tako da su iza Australca ostala četiri prazna reda. Situaciju je dodatno zakomplicirao Marquez, kojem se uoči samog starta ugasio motor, ali više o tome i ostalim njegovim grijesima, zbog kojih je uspio dobiti čak tri kazne za vrijeme jedne utrke, možete više pročitati OVDJE.

Uglavnom, Miller je poveo utrku, a iako je u drugom krugu potisnut na drugu poziciju, u vodstvo se ponovo vratio kad je Marquez ušao u boks na izdržavanje prve kazne. Vozaču prošlogodišnjeg Ducatija su se ubrzo prišuljali Crutchlow na tvorničkoj Hondi, Rins na novom i bitno poboljšanom Suzukiju, te Zarco, koji je s Tech 3 Yamahom već u prvom krugu agresivno napao Pedrosu i izgurao ga na mokri dio staze, gdje je Španjolac pao.

Ta četvorka se skoro cijelu utrku držala zajedno, a prvi je iz kombinacije za pobjedu ispao Miller, koji je otišao preširoko u kritičnom zavoju broj 13, a odmah potom i u zavoju broj 1 te je tako izgubio kontakt i na kraju završio kao četvrti. Crutchlow je cijelo to vrijeme vrebao iz prikrajka i čuvao gume za napetu završnicu, spremno iskoristivši grešku Zarcoa, koji je morao voziti punom snagom. Nakon što je preuzeo vodstvo, Crutchlow je vozio kirurški precizno i odnio pobjedu ispred Zarcoa, koji je ponovo bio tako blizu, a opet 25 stotinki sekunde daleko. Rins je sa Suzukijem tek u samoj završnici odlučio igrati na sigurno i osvojiti treće mjesto, što je prvi podij u njegovoj MotoGP karijeri.

Čak deset sekundi iza Millera je kao peti ciljem prošao gotovo neprimjetni Vinales, koji se i dalje bori s tvorničkom Yamahom. Isto tako, Dovizioso je s tvorničkim Ducatijem bio tek 6., ali i to znači da je osvojio 10 bodova više od Marqueza, kao i Rossija i Pedrose. S tim rezultatom im je još malo pobjegao, ali sad ima 3 boda zaostatka u odnosu na Crutchlowa, prvog Britanca na vrhu poretka još tamo do Barryja Sheena i 1979. godine.

Jedan od neopjevanih junaka ove utrke je bio i do jučer indisponirani Tito Rabat, koji se preporodio prelaskom s Honde na Ducati te osvajanjem sedmog mjesta ostvario rezultat MotoGP karijere. Sve pohvale ponovo idu i na računa Syahrina koji je u svojoj tek drugoj MotoGP utrci s Tech 3 Yamahom dojurio do devetog mjesta, dok su jedanaesti Pol Espargaro i dvanaesti Scott Redding stavili prve ovogodišnje bodove na konto KTM-a i Aprilije. Jorge Lorenzo se, već tradicionalno, nije snašao na ne sasvim suhom asfaltu te je tek nakon vremenske kazne za Marqueza osvojio prvi ovogodišnji bod za 15. mjesto.

I u Moto2 klasi je bilo iznimno uzbudljivo, pri čemu je u završnom troboju najbolje prošao najiskusniji Pasini, završivši ispred jednako sretnog i svakako perspektivnog Viergea, dok je trećeplasirani Oliveira ipak bio malo razočaran što nije mogao do pobjede s KTM-om.

No zato je KTM, nakon dugo, dugo vremena, pobijedio u Moto3 kategoriji. Sve zaslugom Marca Bezzecchija koji je na tek djelomično osušenu stazu izašao s kišnim gumama i u nekoliko krugova stvorio relativno veliku prednost, koju je onda s lakoćom dozirao do samog kraja. Canet je u izravnom dvoboju za drugo mjesto završio ispred Di Giannantonia, dok je Jorge Martin, pobjednik utrke u Kataru, nakon kruga za zagrijavanje otišao u boks da zamijeni kišne sa slick gumama. Iako je u drugoj polovici utrke bio osjetno brži od onih na kišnim gumama, uspio se probiti samo do 11. pozicije.

Rezultate s VN Argentine pogledajte u donjoj galeriji, uz napomenu da je iduća utrka na rasporedu za manje od dva tjedna u Teksasu.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 2 od 19 utrka)

MotoGP
1. C. Crutchlow – Honda – 38
2. A. Dovizioso – Ducati – 35
3. J. Zarco – Yamaha – 28
4. M. Vinales – Yamaha – 21
5. M. Marquez – Honda – 20

Moto2
1. M. Pasini – Kalex – 38
2. L. Baldassari – Kalex – 33
3. F. Bagnaia – Kalex – 32
4. X. Vierge – Kalex – 28
5. M. Oliveira – KTM – 27

Moto3
1. A. Canet – Honda – 40
2. J. Martin – Honda – 30
3. M. Bezzecchi – KTM – 27
4. F. Di Giannantonio – Honda - 26
5. L. Dalla Porta – Honda – 25

fbmp ytmp imp