Motosport

MotoGP: Ponovo sjajna utrka u Austriji

DSC05488 2 UC83695 High

Red Bull Ring je ponovo ponudio spektakularnu MotoGP utrku i revolveraški obračun na kraju.

Otkad se od 2016. ponovo voze utrke na toj stop&go stazi kraj austrijskog Spielberga, inače najbržem krugu u cijelom prvenstvu, Ducati je nepobjediv. No, činilo se da bi im ovaj put Marquez mogao uzeti mjeru. Konačno, u posljednje dvije godine je bio itekako blizu pobjede, izgubivši tek u završnim obračunima. A tako je bilo i ovaj put.

Nakon dosta naguravanja u zavoju broj 3, utrku je pomalo iznenađujuće poveo sve bolji i brži Quartararo na Petronas Yamahi, no nije uspio pobjeći Marquezu i Doviziosu, koji ga potiskuju na treće mjesto. S time da je Marquez pogriješio odabravši srednje tvrdu stražnju gumu, koja je više proklizavala i tako se brže trošila od meke gume na stražnjem kraju Doviziosovog Ducatija, što znači da Španjolac nije uspio pobjeći Talijanu. Sve se tako imalo riješiti tek u posljednjem krugu.

Pri kočenju za prvi zavoj Dovizioso prolazi kraj Marqueza, ali i odlazi preširoko, pa se vozač Repsol Honde vratio u vodstvo. Na žestokim kočenjima za zavoje broj 3. i 4. Dovizioso nije bio dovoljno blizu, ali se u zavojitom trećem sektoru sasvim približio Marquezu. Španjolac je očekivao napad u pretposljednjem zavoju, no Dovizioso je kroz njega samo prebacio višak brzine i onda se samo sunovratio s unutarnje strane Marqueza (gornja fotografija). Pritom je došlo i do laganog kontakta, odnosno Marquez svojim štitnikom poluge kočnice zakačio karbonsku stražnju vilicu Ducatija, no sve je bilo čisto.

Bila je to zapravo repriza finiše utrke iz 2017., ali su sada bile zamijenjene uloge, a uz to je Dovizioso uspio u onome što Marquezu prije dvije godine pošlo za rukom. Naime, vozač Ducatija nije otišao preširoko nego je zatvorio putanju na izlasku iz posljednjeg zavoja i došao do svoje 14. MotoGP pobjede. Mogli bi reći da je inače suzdržani Dovizioso ovom prigodom „odigrao Marqueza“ i to mu se očito dopalo, proglasivši to svojom najboljom MotoGP pobjedom. Otkinuo je i komadić bodovne prednosti, no 58 bodova još uvijek predstavlja ogromnu razliku tako da je Marquez i ovim drugim mjestom, zapravo, došao još korak bliže osvajanju nove titule.

Bila je to solidna utrka za Yamahu, na stazi koja traži agresivan pristup i kao takva ne odgovara njihovom motociklu. Pritom je rookie Quartararo vozio bez greške i zasluženo osvojio treće mjesto s Petronas Yamahom, ispred Rossija i Vinalesa, koji je prošao ciljem samo 2 stotinke sekunde prije Rinsa na Suzukiju. Za 7. mjesto su se borila dvojica rookie vozača, pri čemu je Bagnaia s Pramac Ducatijem ipak bio dvije desetinke brži od Oliviere na Tech 3 KTM-u, dok su poredak prve desetorice zaključili razočarani Petrucci i zbunjeni Morbidelli.

Na domaćoj utrci za KTM, Pol Espargaro je rano odustao zbog tehničkog kvara, a Zarco bio 12., nakon čega je odlučio da iduće godine neće voziti za austrijskog konstruktora. No, čast KTM-a je već ranije obranio Brad Binder, koji na svoj 24. rođendan odnio prvu ovogodišnju pobjedu u Moto2 kategoriji. Posao mu je olakšao trenutno dominantan Alex Marquez, koji je nakon loših kvalifikacija krenuo s 11. pozicije te je tek u posljednjem krugu sustigao južnoafričkog vozača, bez prigode za pravi napad. S time da su i Marquezu posao olakšali drugi, a prije svega timski kolega Vierge koji je srušio i sebe i Nagashimu, pa onda i Marini koji je uklizao i Bastianiniju. Treći je ciljem prošao Navarro sa Speed Up motociklom, a onda redom Baldassarri, Fernandez i Luthi, koji su tako još malo izgubili korak s Marquezom u borbi za naslov prvaka.

U Moto3 klasi KTM ne samo da nije odnio pobjedu na domaćem terenu, nego čak nisu imali predstavnika na pobjedničkom postolju. Iako se mora priznati da je Vietti bio vrlo blizu, prošavši ciljem kao četvrti, tek treptaj oka iza Arbolina i McPheeja na Hondama. No, zvijezda dana bio je zločesti dečko Romano Fenati, koji je odvozio odličnu utrku i tako odnio prvu pobjedu nakon što se pokunjene glave vratio u ovu klasu. Dalla Porta je bio šesti i tako preuzeo vodstvo u ukupnom poretku, sa samo jednim bodom prednosti u odnosu na Caneta, koji je finiširao tek na 10. mjestu.

Rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji, uz napomenu da je iduća runda svjetskog prvenstva zakazana 25. kolovoza u Silverstoneu.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 11 od 19 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 230
2. A. Dovizioso – Ducati – 172
3. D. Petrucci – Ducati – 136
4. A. Rins – Suzuki – 124
5. V. Rossi – Yamaha – 103

Moto2
1. A. Marquez – Kalex – 181
2. T. Luthi – Kalex – 138
3. J. Navarro – Speed Up – 126
4. A. Fernandez – Kalex - 121
5. L. Baldassarri – Kalex – 115

Moto3
1. L. Dalla Porta – Honda – 155
2. A. Canet – KTM – 154
3. T. Arbolino – Honda - 113
4. N. Antonelli – Honda – 105
5. M. Ramirez – KTM - 89

 

5ag7qrah8qb7nomoe6q8

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp